Älvräddarna ifrågasätter om Svenska kraftnät har förstått sitt uppdrag. Älvräddarna ifrågasätter om Svenska kraftnät har förstått sitt uppdrag.[/caption] " /> Svenska Kraftnät får kritik | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svenska Kraftnät får kritik
Älvräddarna ifrågasätter om Svenska kraftnät har förstått sitt uppdrag.

Älvräddarna ifrågasätter om Svenska kraftnät har förstått sitt uppdrag.

I en replik på debattartikel i Dagens Samhälle menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, att Svenska Kraftnäts generaldirektör inte ska debattera tillsammans med partsintressen.
Svensk Energis VD Kjell Jansson gick tillsammans med Svenska Kraftnäts generaldirektör ut i en gemensam debattartikel och kritiserade vattenverksamhetsutredningens förslag på ny lagstiftning kring vattenkraften. Nu har Älvräddarnas Christer Borg svarat och är kritisk inte bara till innehållet utan också för att en statlig toppchef gör gemensamma utspel med Svensk Energi, som är en medlemsorganisation med en tydlig roll; att försvara sina medlemmars ekonomiska intressen.
– Det är helt felaktigt menar jag. Men det är också ett tecken på kraftintressenas märkliga omvärldsanalys och självbild. Ett sådant här utspel leder ju bara till en minskad trovärdighet för dem hos de politiker de försöker påverka, menar Christer.
Svenska kraftnäts uppgift enligt förordning är att ”förvalta, driva och utveckla ett kostnadseffektivt, driftsäkert och miljöanpassat kraftöverföringssystem”, inte att tillsammans med partsintressen gå i polemik mot EU-rättsliga krav, avslutar Christer debattartikeln som du hittar här.

Vill du också att vattenkraften ska anpassa sin verksamhet till moderna miljökrav?
Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta