Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Kan de svenska lagen hävda sig i Europa? Foto: Privat
Svenska succétävlingen tar steget ut i Europa

Sommargäddan har vuxit till landets största gäddfisketävling, och nu håller den på att etablera sig internationellt också, nämligen i form av European Pikemasters.

Konceptet är detsamma som i den svenska varianten, nämligen att lagen får tävla i valfritt vatten. Anmälningarna håller på att rulla in till arrangörerna i detta nu, och hittills är det lag från 18 olika länder som aviserat att de ska vara med. Grundomgången börjar 12 september, och finalen avgörs under 7–8 november.

Tyskland, Sverige, Finland och Nederländerna har flest lag, och frågan är förstås vilka chanser de svenska lagen har, med tanke på vilka extremt långa gäddor som brukar rapporteras från de övriga deltagarländerna?
– Man tog sig till final förra året på 530 centimeter, så jag tror Sverige har stor chans! Allt beror på vilken grupp man hamnar i. När anmälan stänger delas man in i grupper nämligen, berättar Daniel Lövstedt i den svenska arrangörsstaben.

SVENSKA TOPPLAG ÄR MED I STRIDEN

Förra året hade vinnarna 593 centimeter i finalen, vilket kan jämföras med segerresultatet 587 centimeter i svenska Sommargäddan, som Acwa Fishing levererade.
– Tvåan i Sommargäddan, Team Trinte är redan med i år, och jag tror att Acwa registrerar sig snart med. Kommer bli galet spännande att följa, säger en entusiastisk Daniel Lövstedt.

Här hittar du all information om tävlingen!

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta