Annons
Svenska succétävlingen tar steget ut i Europa | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
Kan de svenska lagen hävda sig i Europa? Foto: Privat
Svenska succétävlingen tar steget ut i Europa

Sommargäddan har vuxit till landets största gäddfisketävling, och nu håller den på att etablera sig internationellt också, nämligen i form av European Pikemasters.

Konceptet är detsamma som i den svenska varianten, nämligen att lagen får tävla i valfritt vatten. Anmälningarna håller på att rulla in till arrangörerna i detta nu, och hittills är det lag från 18 olika länder som aviserat att de ska vara med. Grundomgången börjar 12 september, och finalen avgörs under 7–8 november.

Tyskland, Sverige, Finland och Nederländerna har flest lag, och frågan är förstås vilka chanser de svenska lagen har, med tanke på vilka extremt långa gäddor som brukar rapporteras från de övriga deltagarländerna?
– Man tog sig till final förra året på 530 centimeter, så jag tror Sverige har stor chans! Allt beror på vilken grupp man hamnar i. När anmälan stänger delas man in i grupper nämligen, berättar Daniel Lövstedt i den svenska arrangörsstaben.

SVENSKA TOPPLAG ÄR MED I STRIDEN

Förra året hade vinnarna 593 centimeter i finalen, vilket kan jämföras med segerresultatet 587 centimeter i svenska Sommargäddan, som Acwa Fishing levererade.
– Tvåan i Sommargäddan, Team Trinte är redan med i år, och jag tror att Acwa registrerar sig snart med. Kommer bli galet spännande att följa, säger en entusiastisk Daniel Lövstedt.

Här hittar du all information om tävlingen!

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Joakim Larsson i Team Darwin drillar en stor tonfisk. Foto: Fredrik Aremyr
Vilda och tunga – se filmen när det drillas tonfisk!

Närmare 100 tonfiskar mellan Sverige och Danmark märktes under årets tonfiske – och för några av landets sportfiskare var det årets givna höjdpunkt. Här nedan kan ni se när svenska Team Darwin drillar giganter.

Fiskejournalen har i flera artiklar uppmärksammat tonfisket utanför svenska västkusten, där bland annat vår medarbetare Martin Falklind varit med i hetluften, i syfte att få häftiga filmklipp. Några som redan nu hunnit klippa ihop lite material, och gärna delar med sig av det, är gänget i Team Darwin.

En gigant landas för märkning. Foto: Fredrik Aremyr

Med hela elva tonfiskar levererade till märkning de senaste fyra åren så börjar de få en viss rutin. De spelade alltså in äventyret, där bland annat Joakim Larsson får äran att drilla två giganter.
– De är hårda, vilket också syns på filmen. Det krävs riktigt grov utrustning för att få upp dem fort, intygar Joakim Larsson, som vill att fler svenska sportfiskare ska få uppleva samma sak.
– Jag hoppas att den kraftiga ökningen av tonfiskpopulationen är bestående, och att Sverige så småningom kan få möjligheter till ett kontrollerat sportfiske efter tonfisk, primärt på catch-and-release basis.

Tills dess får alla ni andra låta er inspireras av detta i stället:

Du kanske även gillar detta