Kan konsumtionen av elektronik bli hållbar? Det låter vi vara osagt, men det tas onekligen vissa steg som vi gärna uppmärksammar. Ett julklappstips är exempelvis iPhone-kablar gjorda av återvunna fiskenät. " /> Svenskar bakom iPhone-kabel av återvunna fiskenät | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Kan det här vara något för dig – kablar tillverkade av gamla fiskenät? Foto: Le Cord
Svenskar bakom iPhone-kabel av återvunna fiskenät

Kan konsumtionen av elektronik bli hållbar? Det låter vi vara osagt, men det tas onekligen vissa steg som vi gärna uppmärksammar. Ett julklappstips är exempelvis iPhone-kablar gjorda av återvunna fiskenät.

Det är det svenska varumärket Le Cord som skapat världens första kollektion av laddningskablar tillverkad av återvunnen plast från bland annat uttjänta fiskeredskap. Tanken är alltså att det ska bidra till en mer hållbar konsumentelektronik.

Fiskejournalen skrev nyligen om hur det varje år lämnas kvar 640 000 ton fiskeredskap och fiskenät i världshaven, vilket du kan läsa om här.

– Vi är först i världen inom laddningstillbehör med att använda återvunnen plast från fiskeindustrin, och vi är så klart väldigt stolta över att ha möjligheten att arbeta för friskare hav. Med den nya kollektionen bidrar vi till att motverka plast i haven men vi vill även tillföra hållbara värden inom konsumentelektronik-segmentet. Ett segment som traditionellt sett till största delen drivs av design, volym och teknisk innovation, säger Axel Isberg, en av Le Cords grundare, i ett pressmeddelande.

Kollektionen heter The Ghost Net Collection och finns tillgänglig via Le Cords hemsida samt hos återförsäljare världen över. Samtliga kablar är MFI certifierade av Apple, enligt pressmeddelandet.

Läs om fler uppfinningar:

https://www.fiskejournalen.se/genial-uppfinning-torsk-och-annan-fisk-blir-plast/

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta