[/caption] " /> Svenskar villiga betala för friskt Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svenskar villiga betala för friskt Östersjön

Många är oroliga över Östersjöns miljötillstånd. Studien visar att flertalet bryr sig om Östersjön som helhet och inte enbart om de närliggande lokala kustområdena.

Invånarna runt Östersjön är beredda att betala för ett friskare hav – mellan cirka 40 kronor och tusen kronor per person. Det visar en färsk studie från internationella forskarnätverket Balticstern. Svenskarna är villiga att satsa mest för att stoppa övergödningen medan ryssar, letter och litauer håller hårdast i plånboken.
För första gången har invånarna i alla nio länder med kust till Östersjön tillfrågats samtidigt vad de är villiga att betala för att minska övergödningen in havet. En majoritet är villig att betala för minskade övergödningseffekter, exempelvis förbättrat siktdjup, mindre omfattande algblomningar och färre syrefria bottnar.

Betalningsviljan varierar betydligt mellan olika länder, mellan 4 och 110 Euro (mellan cirka 37 och 1 000 kronor) per person och år. Sett till antalet invånare i de nio länderna skulle totalsumman hamna på fyra miljarder euro, det vill säga cirka 37 miljarder kronor.
När man tar hänsyn till inkomstskillnader mellan invånarna i länderna minskar intervallet. Svenskarna är den befolkningsgrupp som är villiga att betala mest, därefter följer finländare och danskar. Lägst betalningsvilja finns i Ryssland, Litauen och Lettland.
– Det här är en viktig rapport för Havs- och vattenmyndigheten, resultaten ger oss stöd i vårt arbete att genomföra befintliga och utveckla nya insatser för en bättre miljö i Östersjön, säger Mats Ivarsson, miljöekonom och utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
– En prognos på vad det kan kosta om vi inte kommer tillrätta med problemen ger bättre underlag för att fatta kloka beslut.
Läs mer här.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta