Kjell Jansson är VD på Svensk Energi och sa nyligen att vattenkraften bör miljöanpassas. (Foto: Svensk energi) Kjell Jansson är VD på Svensk Energi och sa nyligen att vattenkraften bör miljöanpassas. (Foto: Svensk energi)[/caption] " /> Svensk Energi: Självklart ska även vattenkraften miljöanpassas! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svensk Energi: Självklart ska även vattenkraften miljöanpassas!
Kjell Jansson är VD på Svensk Energi och sa nyligen att vattenkraften bör miljöanpassas. (Foto: Svensk energi)

Kjell Jansson är VD på Svensk Energi och sa nyligen att vattenkraften bör miljöanpassas. (Foto: Svensk energi)

I en debattartikel i Dagens Samhälle den 7 februari skriver Kjell Jansson, VD på Svensk Energi, om miljöarbetet som behövs för att leva upp till EU-krav och miljöbalken. Han slår bland annat fast att vattenkraften bör anpassa sin verksamhet efter moderna miljökrav.
Uttalandet skedde i en debattartikel i Dagens Samhälle och får ses som ett trendbrott. Tidigare har Svensk Energi stretat emot med full kraft när det gäller att miljöanpassa sin verksamhet, någon man varit helt själva om i industrisverige. Nu säger alltså Kjell Jansson, VD på Svensk Energi, såhär i debattartikeln:
”Självklart ska även vattenkraften anpassa sin verksamhet efter moderna miljökrav.”
Visst, i övrigt är debattartikeln fylld av propaganda för att få fortsätta den i många avseenden miljövidriga vattenkraften utan miljöhänsyn – men om vi tillåts vara en smula ironiska… Debattartikeln kommer bemötas mer seriöst inom kort.
Läs tidigare notiser om vattenkraft.
Morgan Fihn

Vill du också att vattenkraften ska anpassa sin verksamhet till moderna miljökrav?

Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta