Svenskt Näringsliv får svar på tal

vattenverksamhetsutredningen granskar vattenkraft

Vattenkraften har under en längre tid kommit undan miljöansvar.

Som Fiskejournalen tidigare berättat så har Svenskt Näringsliv och SCA beklagat sig över delbetänkandet från Vattenverksamhetsutredningen som presenterades förra veckan. Nu ger Sportfiskarna, Naturskyddsföreningen och Älvräddarna svar på tal.
Vattenverksamhetsutredningen har på uppdrag av regeringen lämnat ett förslag på hur lagarna ska anpassas för att vattenkraften ska bli hållbar och mer ”fiskvänlig”. I utredningen sitter 27 delegerade experter som alla uppmanats att hjälpa till inom sina respektive expertområden.
I Svenska Dagbladet har Svenskt Näringsliv och SCA ondgjort sig över förslaget i en debattartikel. Men nu har alltså Älvräddarna, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna gått till motangrepp i ett gemensamt svar.
– Svenskt Näringslivs och Svensk Energis inställning till förslagen är beklagliga, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
– Dels har de inte förstått att vi får mer energi av ökande nederbörd i en sådan mängd att det fullt ut kompenserar för det vatten som ska rinna i fiskvägar. Men värre är att de klagar på dåliga konsekvensutredningar när deras egen expert sitter med i utredningen. Att denna person inte levererat tolkar jag som att Svensk Energi på alla sätt vill obstruera regeringens intentioner och därmed sabotera utredningen, fortsätter Borg.
I en artikel i Riksdag & Departement beklagar sig även utredaren själv, Henrik Löv från Svea Hovrätt, över samma sak. Han menar att Svensk Energi hade kunnat bidra med kunskap om vad förslagen kan innebära för elproduktionen.
Fiskejournalen kommer att följa utvecklingen.
Läs tidigare notiser i ämnet.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...