vattenverksamhetsutredningen granskar vattenkraft Vattenkraften har under en längre tid kommit undan miljöansvar.[/caption] " /> Svenskt Näringsliv får svar på tal | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svenskt Näringsliv får svar på tal
vattenverksamhetsutredningen granskar vattenkraft

Vattenkraften har under en längre tid kommit undan miljöansvar.

Som Fiskejournalen tidigare berättat så har Svenskt Näringsliv och SCA beklagat sig över delbetänkandet från Vattenverksamhetsutredningen som presenterades förra veckan. Nu ger Sportfiskarna, Naturskyddsföreningen och Älvräddarna svar på tal.
Vattenverksamhetsutredningen har på uppdrag av regeringen lämnat ett förslag på hur lagarna ska anpassas för att vattenkraften ska bli hållbar och mer ”fiskvänlig”. I utredningen sitter 27 delegerade experter som alla uppmanats att hjälpa till inom sina respektive expertområden.
I Svenska Dagbladet har Svenskt Näringsliv och SCA ondgjort sig över förslaget i en debattartikel. Men nu har alltså Älvräddarna, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna gått till motangrepp i ett gemensamt svar.
– Svenskt Näringslivs och Svensk Energis inställning till förslagen är beklagliga, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

– Dels har de inte förstått att vi får mer energi av ökande nederbörd i en sådan mängd att det fullt ut kompenserar för det vatten som ska rinna i fiskvägar. Men värre är att de klagar på dåliga konsekvensutredningar när deras egen expert sitter med i utredningen. Att denna person inte levererat tolkar jag som att Svensk Energi på alla sätt vill obstruera regeringens intentioner och därmed sabotera utredningen, fortsätter Borg.
I en artikel i Riksdag & Departement beklagar sig även utredaren själv, Henrik Löv från Svea Hovrätt, över samma sak. Han menar att Svensk Energi hade kunnat bidra med kunskap om vad förslagen kan innebära för elproduktionen.
Fiskejournalen kommer att följa utvecklingen.
Läs tidigare notiser i ämnet.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta