Sverige signerar havsskyddet – tvärtemot Norge och Island

Greenpeace har länge försökt få Sverige att skriva på havsavtalet, och nu kommer beskedet att de lyckats. Foto: Alexis Rosenfeld/ Greenpeace

Fiskejournalen har flera gånger berättat om Greenpeace kamp för att bilda havsreservat, och få Sverige att underteckna deklarationen om 30 procent havsskydd till 2030. Under tisdagen kom beskedet att Sverige skriver på – till skillnad mot Island och Norge.

Företrädare för Greenpeace har uppvaktat svenska politiker intensivt i denna fråga, genom bland annat kampanjer som Fiskejournalen skrivit om. Huruvida det var dessa påtryckningar som fick Sverige att ansluta sig till Global Ocean Alliance framgår inte av regeringens pressmeddelande, men beskedet togs emot med stor glädje.

– Det är mycket bra att Sverige nu ansluter sig till de länder som företräder en viktig del av lösningen på de hot våra hav står inför, och står för en politik som är i linje med vetenskapen. Havsforskare är överens om att ett stort nätverk av marina reservat som täcker minst 30 procent av världens hav är den effektivaste åtgärden för att vända den nedåtgående spiral som haven befinner sig i, säger Dima Litvinov, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace i Sverige.

Regeringen konstaterar att den biologiska mångfalden i havet är hotad, och att havet både ger många människor mat för dagen och även dämpar klimatförändringar.

– Världshaven mår inte bra. För att rädda dem och inte överutnyttja de livgivande resurser som finns där måste vi ta bättre hand om dem. Det är därför regeringen prioriterar detta arbete, säger utrikesminister Ann Linde i pressmeddelandet.

Däremot tänker Sverige inte göra några ytterligare åtaganden angående marint områdesskydd i svenska vatten, framgår det av pressmeddelandet. Våra nordiska grannländer Island och Norge är dessutom enligt Greenpeace ovilliga att stödja en förbättring av förutsättningarna för att skydda nya havsområden.

Det återstår alltså mycket att göra innan alla pusselbitar är på plats.

– En oundviklig konsekvens av dagens lovvärda beslut från regeringen är att utrikesminister Ann Linde bör klargöra att Sveriges ambition är ett nytt havsavtal som leder till skapandet av nya regler och nya FN-organ med mandat att etablera skyddade områden på internationellt vatten. Utan ett sådant starkt avtal kommer världssamfundet att sakna de verktyg som krävs för att uppnå en hög målsättning för hur mycket av haven som ska skyddas. Beslutar man sig för att bygga ett hus måste man också se till att man har de verktyg som krävs, säger Dima Litvinov i ett pressmeddelande.

Läs mer om havsmiljö i Fiskejournalen:

Forskare om tiaminbristen: Ta detta på allvar nu!

 

Publicerad: 22 januari 2020
Av: Anders Lundin