Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
SVT –Det kriminella fisket

Domumentären Det kriminella fisket sänds i kväll 18:00 på SVT2. (Foto: Off the Fence, SVT - Har havet en chans)

Hoten mot havsmiljön är temat denna vecka för kl 18 dokumentärerna i SVT2. Filmerna handlar om allt från dynamitfiske till miljöförstörande laxodlingar och valar som fastnar i fiskeredskap.
En gulfenad tonfisk som fångas i Filippinerna säljs 36 timmar senare på en marknad i San Francisco. Värdet har nu stigit hundratals gånger. Priset är snart ett hav utan fisk. Och även ett hav utan sköldpaddor – de fastnar i tusental i industrifiskets redskap. Du kan se dokumentären i SVT2 klockan 18:00.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
35 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta