Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Syrebristen allt värre

Syrebristen i Östersjön blir allt värre. En nyligen publicerad studie från forskare vid Lunds universitet visar att de döda bottnarna breder ut sig i kustnära vatten.
Med miljöminister Andreas Carlgren i spetsen har politikerna i många år pratat om att något måste göras åt miljön i Östersjön. Men tyvärr har det blivit ”mest snack och mindre verkstad”. I stället för att förbättras så förvärras situationen.
Forskarrapporten från Lund pekar ut ökade mängder utsläpp av gödningsmedel och utflöde från reningsverk som två av orsakerna till att syrebristen blir allt värre. Det är framförallt i kustnära vatten som forskarna sett en ökning av de döda bottnarna. Syrebristen är ett allvarlig hot mot fiskar som i hög utsträckning fortplantar sig på grunt vatten.
Svenne Andersson

Syrebristen i Östersjön blir allt värre, även i kustnära vatten. (Foto: Svenne Andersson)

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta