Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Syrebristen allt värre

Syrebristen i Östersjön blir allt värre. En nyligen publicerad studie från forskare vid Lunds universitet visar att de döda bottnarna breder ut sig i kustnära vatten.
Med miljöminister Andreas Carlgren i spetsen har politikerna i många år pratat om att något måste göras åt miljön i Östersjön. Men tyvärr har det blivit ”mest snack och mindre verkstad”. I stället för att förbättras så förvärras situationen.
Forskarrapporten från Lund pekar ut ökade mängder utsläpp av gödningsmedel och utflöde från reningsverk som två av orsakerna till att syrebristen blir allt värre. Det är framförallt i kustnära vatten som forskarna sett en ökning av de döda bottnarna. Syrebristen är ett allvarlig hot mot fiskar som i hög utsträckning fortplantar sig på grunt vatten.
Svenne Andersson

Syrebristen i Östersjön blir allt värre, även i kustnära vatten. (Foto: Svenne Andersson)

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta