Rapala Cup rullar på och i mitten av juli hade nästan 1300 fiskar anmälts till tävlingen. " /> Syskonsuccé i Rapala Cup | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Pelle, Lisa och Calle Hjelm fiskar tillsammans för att alla ska får nya arter.
Syskonsuccé i Rapala Cup

Rapala Cup rullar på och i mitten av juli hade nästan 1300 fiskar anmälts till tävlingen.
Några som har utmärkt sig i årets Rapala Cup är syskonskaran Lisa, Pelle och Calle Hjelm från Lysekil. Väldigt ofta fiskar de tillsammans för att alla ska få en ny art och trions pappa är också en riktig fisketok. Tillsammans med mamma åker hela familjen ofta iväg på husvagnssemestrar till olika resmål. Givetvis ska det alltid finnas vatten i närheten! Hela sommarloven har de senaste åren varit inriktade på artfiske och Rapala Cup.

Hela sommarloven har de senaste åren varit inriktade på artfiske och Rapala Cup.

– I och med att vi bor i Lysekil så blir det naturligt med kust-, havs- och bryggfiske, och med kusiner i Blekinge och Skåne så finns fina möjligheter att hitta nya vatten. Vår morfar Bengt bor i Blekinge och är också fiskeintresserad, han har hjälpt till med sina fiskeställen i hans hemtrakter, berättar storebror Calle.
Fortsätt anmäla fiskar till Rapala Cup och ta gärna hjälp av Sportfiskarnas app Fisknyckeln för att artbestämma din fångst eller lära dig mer om alla spännande arter.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta