Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Syster Ström bänder tungt

Vi är ju rätt många som tycker att det är alldeles för ont om tjejer i sportfisket. Därför vill vi förstås gärna uppmärksamma de kvinnor som fångar stora fiskar.
En av dessa, relativt sällsynta, varelser är Jessica Ström med hemort i Borlänge. Mest känd är hon kanske för att brorsan Daniel är en överdängare på att fånga 100-klubbare – men Jessica kan hon också. Den här fina gäddan tog hon på vertikalfiske i Dalälven.
”Jag hängde med brorsan och två av hans kompisar ut på fisketur på min lediga dag. Vi var två båtar som var ute på älven och det var helt dött under ett par timmar. Men till slut fick jag ett kraftigt hugg. Det blev en bra och rolig kamp som jag vann till slut”, skriver Jessica i anmälan till 100-klubben.
Hon berättar också att hon fick den 110 centimeter långa gäddan vid vertikalfiske med en Shaker-jigg.
Hur det gick för brorsan den dagen? Tja, han har i alla fall inte anmält något…
Svenne Andersson

Jessica Ström med snygg gädda som hon tog vid vertikalfiske i Dalälven.


Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta