Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ta regeringen i örat

Vill du också ta regeringen i örat? (Foto: Greenpeace/Christian Åslund)

Greenpeace har anmält Sverige till EU-kommissionen för brott mot miljölagarna. Nu vill man ha hjälp av dig med att skriva under anmälan. ”Ju fler vi är desto större är chansen att kommissionen tar Sverige i örat och att regeringen faktiskt lever upp till sin uttalade ambition att “prioritera havsmiljön”, säger de i ett pressmeddelande.
Enligt Greenpeace är Sveriges havsmiljöer hotade av överfiske, övergödning, klimatförändringar, miljögifter och mycket mer. Man menar vidare att ”Ett viktigt sätt att ge haven en chans att återhämta sig och klara av påfrestningar är att skydda särskilt känsliga områden i marina reservat”.
I Sveriges hav finns totalt 274 marina Natura 2000 områden. Av dem har runt 150 miljöer och arter som direkt hotas av destruktivt fiske. Att Sverige inte lyckas uppfylla ens de mycket begränsade krav på miljöskydd som EU ställer är en skandal, säger Greenpeace.

Man har specialstuderat två av Sveriges mest värdefulla marina områden, utsjöbankarna Fladen och Lilla Middelgrund på västkusten, och kartlagt hur det omfattande fisket där förstör det marina livet – trots att det enligt lag ska vara skyddat.
– Att inte förbjuda fiske som förstör den marina miljön och dess arter är ett brott mot EU:s miljölagar.
Vill du att EU skall ta vår regering i örat? Klicka här!
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta