Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ta regeringen i örat

Vill du också ta regeringen i örat? (Foto: Greenpeace/Christian Åslund)

Greenpeace har anmält Sverige till EU-kommissionen för brott mot miljölagarna. Nu vill man ha hjälp av dig med att skriva under anmälan. ”Ju fler vi är desto större är chansen att kommissionen tar Sverige i örat och att regeringen faktiskt lever upp till sin uttalade ambition att “prioritera havsmiljön”, säger de i ett pressmeddelande.
Enligt Greenpeace är Sveriges havsmiljöer hotade av överfiske, övergödning, klimatförändringar, miljögifter och mycket mer. Man menar vidare att ”Ett viktigt sätt att ge haven en chans att återhämta sig och klara av påfrestningar är att skydda särskilt känsliga områden i marina reservat”.
I Sveriges hav finns totalt 274 marina Natura 2000 områden. Av dem har runt 150 miljöer och arter som direkt hotas av destruktivt fiske. Att Sverige inte lyckas uppfylla ens de mycket begränsade krav på miljöskydd som EU ställer är en skandal, säger Greenpeace.

Man har specialstuderat två av Sveriges mest värdefulla marina områden, utsjöbankarna Fladen och Lilla Middelgrund på västkusten, och kartlagt hur det omfattande fisket där förstör det marina livet – trots att det enligt lag ska vara skyddat.
– Att inte förbjuda fiske som förstör den marina miljön och dess arter är ett brott mot EU:s miljölagar.
Vill du att EU skall ta vår regering i örat? Klicka här!
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta