Många fiskare föredrar att vara ensam vid sitt favoritvatten. Det gäller inte Tomas Mitan – som tvärtom vill ha sällskap vid Nissan. Och sällskap har han fått, efter att ha visat upp sin drömlax för offentligheten. " /> Ta rygg på Tomas – vill locka fler fiskare till Nissan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Tomas Mitan med sin Nissan-lax på 11,2 kilo. Foto: Privat
Ta rygg på Tomas – vill locka fler fiskare till Nissan

Många fiskare föredrar att vara ensam vid sitt favoritvatten. Det gäller inte Tomas Mitan – som tvärtom vill ha sällskap vid Nissan. Och sällskap har han fått, efter att ha visat upp sin drömlax för offentligheten.

Tomas har haft ett väldigt fint fiske hittills i sommar, som toppades med en lax på 11,2 kilo, vilket var nytt personligt rekord.

– När den högg så kände jag att det var något stort. Min håv var för liten och min 0.14-lina var jag rädd att få ett brott på. Men jag hade tur! Fisken kämpade emot i cirka 15 minuter och den snurrade runt sig under en stock. Men något fick fisken att backa upp igen och min fiskekollega Pelle lyckades dra upp den på land. Total lycka, berättar Tomas för Fiskejournalen.

Han har fiskat i Nissan under 25 års tid, och bjuder gärna på sina bästa tips. Sedan han berättat om sina fångster så har fler strömmat till med fiskespö i högsta hugg.

– Det gör mig så lycklig när man ser nya människor vid ån, och ännu lyckligare när de också lyckas fånga en lax för första gången. Detta är en hobby som jag aldrig skulle vilja byta bort och jag önskar att fler förstod hur rogivande och avslappnade det är att ta sig ut på ett fiskepass efter en lång dag på jobbet eller en tuff vecka.

Enligt Tomas är Nissan väldigt vattenföringsberoende, men när det väl går vatten vid kraftverket över 20 kubik så är ån het.

– Tyvärr är det väldigt många fiskare som besvikna på hur Nissans FVO/Halmstad kommun sköter ån. Nissan som en gång var ett paradis och en bra inkomstkälla för kommunen är nästan bortglömd i dag, säger Tomas.

Vad krävs då för att fånga sina drömmars lax i Nissan?

– På de heta ställena som ån erbjuder krävs det kunskap och erfarenhet att fiska på. Inte minst vadarbyxor för tillgängligheten. Jag möter dagligen äldre fiskare som slutat att fiska för de inte klarar av att ta sig ner till platserna. Det gäller att läsa av ån, fråga andra fiskare om tips, slänga ett öga på hur personen fiskar och låt draget göra sitt jobb, hälsar Tomas Mitan.

Läs om laxens överlevnad:

Äntligen hoppfullt besked: Mer lax verkar klara sig i år

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta