Hitta det varmare vattnet och hitta öringen. Foto: Bo Nettelbladt Hitta det varmare vattnet och hitta öringen.
Foto: Bo Nettelbladt[/caption] " /> Ta tempen – hitta havsöringen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Ta tempen – hitta havsöringen
Hitta det varmare vattnet och hitta öringen. Foto: Bo Nettelbladt

Hitta det varmare vattnet och hitta öringen.
Foto: Bo Nettelbladt

Imorgon onsdag är det havsöringpremiär på Västkusten. I övriga Sverige är kustöringjägarna redan i full gång. Oavsett var du befinner dig – ta tempen!
När vattentemperaturen är lägre eller högre än havsöringens trivseltemperatur på 8-15 grader, då har en liten temperaturförändring som störst inverkan på hugglusten. Det kan därför löna sig att ha med sig termotern. Hittar du en vik eller en plats som håller någon grad högre än sin omgivning, finns det god chans att det är här fisken är.
Det tidiga vårfisket kräver inte att du är morgonpigg, snarare lönar det sig att låta solen värma upp vattnet några timmar. När sedan solen dalar, sjunker temperaturen något igen, men det svagare eftermiddagsljuset triggar också havsöringens jaktlust och bytesdjuren vågar sig fram. Någon som kan mycket om detta är Fiskejournalens flugfiskeexeprt Bo Nettelbladt. I det senaste numret av Fiskejournalen skriver han om hur du överlistar köldstel havsöring. Finns i butik nu.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta