Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tack för soppatorsk

Soppatorsk är ju inte precis nåt man önskar sig – men Victor Söderberg passade på att utnyttja situationen. Resultatet ses på bilden ovan.
Victor, som bor i Sollentuna, berättar att han var ute med sin kompis på dennes lantställe i Norrtälje för att fiska gädda. Dom hade en fin dag på sjön och efter 22 landade gäddor begav dom sig hemåt. Men några kilometer från båtplatsen tog bensinen slut…
”Passar väl på att blöta den 10 centimeter långa jiggen vid vassen, tänkte jag. Låter jiggen sjunka lite och börjar jobba hem den, då det tar stopp inom en meter. Efter en otroligt kul fajt landar jag mitt nya PB som nu lyder på 115 centimeter och 12,5 kilo,” skriver Victor i anmälan till 100-klubben och berättar att rodden hem kändes lättsam efter den upplevelsen.
Svenne Andersson

En sommargädda i toppkondition gav Victor Söderberg en fajt han aldrig kommer att glömma.

En sommargädda i toppkondition gav Victor Söderberg en fajt han aldrig kommer att glömma.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta