Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – enligt Markus Åhlund och Andreas Nilsen vågar man boka en Norgeresa, om arrangören är medlem i Resegarantifonden. Foto: Privat
Tänk på detta innan du bokar fiskeresa till Norge!

Boka eller inte boka? Det är frågan som många sportfiskare ställer sig nu, inte minst när det gäller planerade resor till Norge. Det finns ett par saker som du bör tänka extra på.

Nu har beskedet kommit att även Sverige inför reseförbud över norska gränsen, med anledning av pandemin. Därmed är det stängt åt båda håll. Men det finns fortfarande visst hopp om att många ska kunna göra sina efterlängtade fiskeresor till Norge, inte minst om vaccineringen kommer igång med full kraft.

Fiskejournalen har pratat med Marcus Åhlund, som jobbar som fiskeguide hos Andreas Nilsen, på Lauklines Kystferie på Kvalöya. Där har man inte gett upp hoppet om kommande säsong.

– Beslutet att stänga svenska gränsen har inte så stor betydelse, eftersom det redan fanns restriktioner. Vi hoppas att situationen förbättras när säsongen drar igång på allvar i april, säger Markus Åhlund.

 

Uppskjutna resor
Faktum är att de redan har många bokningar inför kommande säsong, och då handlar det bland annat om uppskjutna besök från förra året.
– Förra sommaren var väldigt stilla, även om det blev lite fler gäster i slutet av juli och september. Många av våra gäster brukar ta flyget hit, men det blev besvärligt med det i samband med Covid 19, berättar Andreas Nilsen.

Frågan är då vilka råd de har till svenskar som vill havsfiska i Norge? Ska man boka eller avvakta och följa händelseutvecklingen?
– Det beror på vilken aktör du väljer att fiska hos. Vi är medlemmar i Resegarantifonden, och om du köper en paketresa hos oss så är vi tvungna enligt norsk lag att ge pengarna tillbaka om resan blir inställd på grund av Covid 19, alternativt att du får skjuta fram den, berättar Andreas Nilsen.
Deras tips är därför att boka paketresor hos arrangörer som är medlem i Resegarantifonden, vilket då innebär en ekonomisk trygghet, och att man bör dubbelkolla garantin i samband med bokning.

Markus Åhlund och hans kollegor håller tummarna för att turismen ska få fart igen, annars kan det bli tufft ekonomiskt. Det har skett en del permitteringar på Lauklines Kystferie, men personalen har hittills kunnat samsas om de arbetsuppgifter som finns.
– Det har blivit mycket tid för egna utforskningar. Jag har jobbat här i 15 år, men hittar fortfarande många nya platser att fiska på. Ett fiske som har varit riktigt hett är efter rödspätta, med många fiskar över 4 kilo. Vi ser också en tydlig trend hos gästerna att de kommer hit för sportfiske, och inte för att samla mat. Många har målet att fånga så många arter som möjlig under sin vistelse, berättar Markus Åhlund.

Kolla upp skepparen
Han har även en uppmaning till alla som bokar en guide, att de verkligen uppfyller alla ställda krav för att få köra gäster.
– Det är tyvärr många oseriösa aktörer som kör guidade fisketurer utan godkända båtar och skeppare. Det är väldigt stränga krav i Norge. För att köra en guidad fisketur behöver man ha flera utbildningar och kurser. På båten och dess utrustning ställs också stränga krav, bland annat räddningsflotte och radartransponder, säger Markus Åhlund.
Här finns mer information om dessa regler.

– Precis som när det gäller Resegarantifonden bör man när man bokar en resa checka att fiskecampen föjer reglerna som gäller för guidade turer. Både för sin egen säkerhet och för att inte vara med och stödja de som driver olovligt, slår Markus Åhlund fast.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta