Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Klarälvslax i lekskrud. Foto: Länsstyrelsen
Tankbilar håller Klarälvslaxen vid liv – goda resultat i år

Det återstår endast spillror av Klarälvslaxens och Klarälvsöringens forna bestånd – men ännu finns det ett litet hopp för stammen. Inte sedan 1940-talet har det fångats så mycket vild fisk i det så kallade centralfisket som denna sensommar.

Det återstår i dag två laxstammar i Vänern, Klarälvslax och Gullspångslax, och många lägger mycket energi och pengar för att de ska bevaras. För att Klarälvslaxen ska kunna leka så måste den ta sig förbi Forshaga kraftverk – och det sker inte genom naturlig vandring. Fisken fångas istället vid Forshaga kraftverk och fraktas sedan med tankbil cirka sju mil förbi åtta kraftverk innan de släpps ut i älven igen. Det handlar alltså om konstgjord andning, för om detta inte skedde så skulle Klarälvslaxen försvinna helt.

Just i år har det varit ovanligt mycket återvandrande lax och öring i Klarälven. Fortum rapporterar att över 5 ton vild lax och öring har gått upp i Klarälven, vilket är det mesta sedan 1940-talet.

Johnny Norrgård jobbar på uppdrag av Fortum med centralfisket i Forshaga:
– Det känns jätteroligt. Under de senaste åtta till tio åren har vi jobbat väldigt medvetet och målinriktat, dels för att förbättra effektiviteten i fällan men också hanteringen av den fisk vi fångar in. Fångar vi in mera fisk och transporterar mera fisk då blir det fler fiskungar som föds. Det blir som ett självrullande hjul, säger han till SVT.
Här kan du se ett inslag i SVT om Klarälvslaxen.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta