Annons
Tankbilar håller Klarälvslaxen vid liv – goda resultat i år | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Klarälvslax i lekskrud. Foto: Länsstyrelsen
Tankbilar håller Klarälvslaxen vid liv – goda resultat i år

Det återstår endast spillror av Klarälvslaxens och Klarälvsöringens forna bestånd – men ännu finns det ett litet hopp för stammen. Inte sedan 1940-talet har det fångats så mycket vild fisk i det så kallade centralfisket som denna sensommar.

Det återstår i dag två laxstammar i Vänern, Klarälvslax och Gullspångslax, och många lägger mycket energi och pengar för att de ska bevaras. För att Klarälvslaxen ska kunna leka så måste den ta sig förbi Forshaga kraftverk – och det sker inte genom naturlig vandring. Fisken fångas istället vid Forshaga kraftverk och fraktas sedan med tankbil cirka sju mil förbi åtta kraftverk innan de släpps ut i älven igen. Det handlar alltså om konstgjord andning, för om detta inte skedde så skulle Klarälvslaxen försvinna helt.

Just i år har det varit ovanligt mycket återvandrande lax och öring i Klarälven. Fortum rapporterar att över 5 ton vild lax och öring har gått upp i Klarälven, vilket är det mesta sedan 1940-talet.

Johnny Norrgård jobbar på uppdrag av Fortum med centralfisket i Forshaga:
– Det känns jätteroligt. Under de senaste åtta till tio åren har vi jobbat väldigt medvetet och målinriktat, dels för att förbättra effektiviteten i fällan men också hanteringen av den fisk vi fångar in. Fångar vi in mera fisk och transporterar mera fisk då blir det fler fiskungar som föds. Det blir som ett självrullande hjul, säger han till SVT.
Här kan du se ett inslag i SVT om Klarälvslaxen.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta