Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tävlar med kompisen

Alla kan ju inte vinna Meterligan – kaske inte ens komma på tio-i-topp. Men man kan ju alltid tävla med kompisen om 100-klubbarna… Det är vad Alexander Svanström gör.
Alexander, från Borlänge, har länge skuggat fiskekompisen Patrik Arvidsson som haft några få centimeter mer i Meterligan. Men i förra veckan fick Alexander till det med en metergädda i Nedre Milsbosjön – och gick förbi.
”Äntligen går jag förbi fiskekompanjonen Patrik Arvidsson, efter att han haft en knapp ledning över mig. Hoppas nu att jag klarar av att hålla det året ut”, skriver Alexander i anmälan till 100-klubben.
Gäddan, som togs vid ismete med mört, mättes till 104 centimeter innan den fick simma tillbaka.
Svenne Andersson

Alexander har nu sammanlagt sex godkända gäddor i Meterligan och gick förbi kompisen Patrik Arvidsson.


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta