Somliga tävlingsfiskare gör allt för att få ut varje millimeter av sin fångade fisk – som till exempel att sträcka ut den på mätbrädan. Nu ändras reglerna i Höstborren/Big5, med hänsyn till fiskens välbefinnande. " /> Tävlingsregler ändras för att skydda abborren | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Det diskuteras flitigt hur fisken ska mätas vid tävlingar. Foto: Jonathan Sjölin
Tävlingsregler ändras för att skydda abborren

Somliga tävlingsfiskare gör allt för att få ut varje millimeter av sin fångade fisk – som till exempel att sträcka ut den på mätbrädan. Nu ändras reglerna i Höstborren/Big5, med hänsyn till fiskens välbefinnande.

Det är tävlingsledaren Daniel Lövstedt som meddelar att de nya reglerna kommer att gälla redan i finalen och från nästa års grundomgång. Anledningen är att de vill sätta en ny standard när det gäller att mäta abborren i tävlingsfiske.

– Vår nya regel kommer innebära max en hand alternativt ett par fingrar på borren vid mätning. Inga fingrar i mun eller gälar. Exakt regel kommer tas fram i samband med en enkät som vi kommer skicka ut till alla 666 deltagare i årets tävling för att de ska få sin röst hörd, berättar han för Fiskejournalen.

Det har varit livliga diskussioner på sociala medier kring hur fiskarna mäts, och huruvida fiskarna tar skada genom att ryggraden dras ut.

Daniel hälsar att de lyssnar på deltagarna och mer än gärna emot tips och idéer på hur de kan förbättra sitt koncept.

– Utan våra deltagare är vi ingenting. Mitt under en tävling kan vi inte göra några förändringar men redan till finalen i Höstborren kommer alltså den nya regeln träda i kraft, hälsar Daniel Lövstedt.

Läs om topplagen i Höstborren:

https://www.fiskejournalen.se/full-hand-med-norrlandsguld-i-topp-infor-slutspurten/

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta