SM-finalen i gäddfiske är avgjord och med flera fina fiskar i båten tar Tony och Andreas Andersson från Team Mousefishing hem förstaplatsen. " /> Team Mousefishing – svenska mästare i gäddfiske! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Mathias Arnham
Team Mousefishing, svenska mästare i gäddfiske. 2015 (foto: http://www.stingerproductions.se/)
Team Mousefishing - svenska mästare i gäddfiske!

SM-finalen i gäddfiske är avgjord och med flera fina fiskar i båten tar Tony och Andreas Andersson från Team Mousefishing hem förstaplatsen.
Under den gångna helgen gjorde hela 130 gäddfiske-team upp om årets mest prestigefulla titel – att bli svenska mästare i gäddfiske. Karlskronas skärgård var fylld till bredden av gäddfiskare från hela landet. När jag ber Tony ”Mouse” Andersson berätta om helgens SM-final i gäddfiske är han fortfarande bubblande glad:
SM tävlingen var något av de mest magiska vi varit med i vår fiskehistoria, hela upplägget var bra – talare, raketer, filmvisning och ett suveränt prisbord gjorde att vi verkligen kände oss som svenska mästare.
Tony berättar att redan första favoritviken levererade två fina hundraklubbare – en gädda på 110 och lite senare en fisk på 101.
– Under de två första timmarna var fisken mycket aktiv och vi hade kontakt med flera stora fiskar, var av två fina kom upp. Sen kom vinden in vilket resulterade i ett sämre fiske med endast några följare, berättar Tony.
Under eftermiddagen beslutade sig Tony och Andreas för att göra ett nytt försök på de stora fiskarna vilket visade sig vara ett lyckosamt.

– Vi hade fördelen att fiska på vårt hemmavatten vilket gjorde att vi kunde anamma tidigare erfarenheter. Jag har genom åren guidat många kunder i dessa vatten och tror mig ha bra koll på var fisken står. Melodin för eftermiddagen fick bli snabba, korta pass på våra absolut hetaste hotspots – detta resulterade i ytterligare tre fina fiskar vilket gav vårt vinnande slutresultat på 509 centimeter.

Melodin för eftermiddagen fick bli snabba, korta pass på våra absolut hetaste hotspots – detta resulterade i ytterligare tre fina fiskar vilket gav vårt vinnande slutresultat på 509 centimeter.

Förutom att Team Mousefishing tog hem SM-finalen vann även Tony Andersson 1:a-priset för de tre individuellt längsta fiskarna, och som om det inte vore nog pillade dessutom Andreas Andersson upp tävlingens längsta fisk på 110 centimeter.
Tony Andersson är förutom nykrönt SM-mästare i gäddfiske till vardags även betesbyggare. Med sina annorlunda spinnflugor, ”Mouse” har han gjort sig ett namn bland svenska gäddfiskare. Mouse-betena har många 10-plussare på meritlistan och har under de senare åren blivit ett omtyckt gäddbete.
— Under SM-finalen fiskade jag uteslutande med Mouse, färgerna som funkade bäst för dagen var ”Blue Parakeet” och ”Green Hornet”. Mina gamla trotjänare brukar fiska bra, flinar Tony.
Andra- och tredjepristagarna i tävlingen är gäddfiskarna i CWC Fishing team 1 och Kalmarsundsportfiske 2. Hela resultatlistan hittar du här.

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jon Sköld, ordförande i Svenska Karpklubben, tar kamp för karpfisket. Foto: Privat
Karpklubben ryter till mot förbud: ”Beklämmande"

Förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten väcker vrede hos många metare. Svenska Karpklubben tar strid för sportfisket efter arten, och kallar förslaget från Havs- och Vattenmyndigheten för beklämmande.

Fiskejournalen skrev tidigare i veckan om att Sportfiskarna underkänner delar i remissen kring invasiva arter från Havs- och Vattenmyndigheten, åtminstone när det gäller förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten.

Även Svenska Karpklubben stämmer in i den klagosången.
– Jag fick denna remiss vid årsskiftet och det var beklämmande att se att den tendens som pågått en tid tillbaka vad gäller synen på karp fortsatt har ett fäste inom somliga myndigheter, säger klubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

Han anser att man applicerar extremtillstånd från helt andra delar av världen, och att man med dessa målar upp en riskbild i Sverige, men som utifrån praktiska resultat av karpodling och utplantering i flera hundra år i Sverige inte har någon relevans eller grundlag.
– Det är tråkigt att något som gång på gång visat sig fungera så bra i Sverige, vad gäller att skapa nya möjligheter till ett spännande sportfiske efter karp och en givande sysselsättning för ung som gammal istället skall utpekas som ett problem. Speciellt när inga praktiska exempel tyder på detta, säger Jon Sköld.

Hur upplever du att branschen reagerade på förslaget?
– Eftersom karpfisket fortsatt inte är alls lika utbrett i Sverige i jämförelse med exempelvis predatorfisket, som kan bedrivas i vilken sjö som helst, är det såklart begränsat med hur stor branschen egentligen är. Men antalet utövare och intresserade är ju på uppgång och ser man i Europa är det här fisket enormt. Självklart har detta förslag mottagits med frustration och uppgivenhet, bland utövare och intresserade, speciellt eftersom det inte finns något relevant grundlag som bekräftar den riskbild som målas upp, så skall inte förfarandet gå till på myndighetsnivå.

Vilka argument har du själv mot förslaget?
– Jag skulle säga karpens oförmåga att etablera sig här, att dagens föreskrifter fungerat bra, samt att skydda möjligheterna till utveckling och tillgängliggöra sportfisket för folk.
– Karpen har odlats och planterats ut i de flesta vattensystem söder om Dalälven sedan 1500-talet, kanske tidigare. Under 1900-talet bedrevs odlingsanstalter exempelvis i regi av Södra Sveriges Fiskeriförening, med syfte att etablera naturliga reproducerande bestånd av karp, för att ge uttag till husbehov. Men de praktiska försöken gav inte resultat och arten har än i dag ej klarat att etablera sig naturligt i vatten med övrig konkurrens och normal fauna.

Enligt Jon är karpen i princip utkonkurrerad av samtliga övriga arter som leker tidigare på året i Sverige och i kombination med lång vinter blir det ingen okontrollerad reproduktion.
– Detta är kanske det bästa kvittot som borde ha använts som grundlag, istället för extrema exempel utan relevans för svenska förutsättningar. Nuvarande föreskrifter innebär en individuell prövning och så bör det förbli, de praktiska erfarenheterna tyder på att det fungerar bra med utsättning av karp i svenska vatten, således bör det fortsatt vara möjligt med nyetablering under kontrollerade former.

Tillgängligt för unga
Svenska Karpklubben menar att sportfisket efter karp, likt övriga Europa, är en tillgång för människor. Att det är en meningsfull sysselsättning där man lär sig massor om naturen och om miljön vid sjöarna man besöker.
– Karpfisket kan vara en social form för friluftsliv där man kan umgås utomhus i väntan på napp, en perfekt upplevelse att introducera barn och ungdomar till och något som kan bidra positivt till folkhälsan. Detta bekräftas av exempelvis jordbruksverket som lyfter sportfisket som en av de främsta fritidsintressena bland folk i Sverige. Det måste man slå vakt om och då måste det fortsatt vara möjligt att skapa nya sportfiskevatten närmre folk där de bor. Ungdomar utan körkort och bil har ju ej möjlighet att resa långt för att besöka de förhållandevis få vatten som är, därför behövs det fler, slår Jon Sköld fast.

Du kanske även gillar detta