Team Pilot tog grand slam i gädd-SM

Pilot vann gädd-sm

Josef Pilot med 85 cm gädda fångad i strålande höstväder på Mälaren. (Foto: Joel Pilot)

I ett vackert men kylslaget väder gick starten för årets SM i gädda vid Sundbyholms slott. 90 lag med ett 230-tal taggade deltagare spred ut sig på Mälaren i jakt på storgäddan.
Tidigt i tävlingen tog de två bröderna i lag Pilot från Södetälje kommandot med att redan första timmen rapportera in två gäddor över metern. Det satte press på övriga lag med vinstambition att snabbt fånga fisk då live-rapporteringen gjorde det möjligt att hela tiden hålla koll på ställningen. Trots att hela 82 lag rapporterade in gäddor så stod sig bröderna Pilots fiskar hela distansen ut och det blev en storseger för laget som inte alls figurerat i förhandssnacket. God lokalkännedom visade sig bli helt utslagsgivande i årets SM-tävling.
– Både fisket och segern var magiskt och gav definitivt mersmak för oss. Vi hittade fisken på en träningsfisketur ett par veckor innan och fick då en toppfisk på hela 115 cm. Vår taktik var därför enkel: vi bestämde oss för att fiska på samma ställe och det fick bära eller brista då fisken ofta byter plats så här års beroende på väder och vind, berättar Joel Pilot.
Lag Pilot registrerade in 473 cm gädda på sina fem fiskar. De hade även de två längsta individuella serierna av fisk bestående av 284 cm för Joel pilot och 267 cm för Josef. Som ytterligare grädde på moset så hade även Josef tävlingen längsta gädda på 104 cm. Ett stort grattis till en grand slam!
– Vi fiskade med olika jerkbaits som exempelvis välkända Buster Jerk. Gäddorna var kvar på samma plats där vi stannade och fiskade hela dagen och segern var vår, avslutar den stolte svenske mästaren Joel Pilot.
SM i gädda är en tävling helt inriktad på C&R, det innebär att all fisk återutsätts varsamt efter fotografering mot måttbräda. Under tävlingen fångades och återutsattes omkring 400 gäddor! Intäkter från SM i gädda avsetts även till åtgärder för att förbättra gäddans situation via Svenska Gäddklubbens fiskevårdsfond.
Sportfiskarna tackar alla deltagare, sponsorer samt arrangören Sportfish Masters för en mycket välorganiserad och spännande tävling. Sportfiskarna ser fram mot en ny välorganiserad tävlingsserie nästa år med ett ännu större arrangemang. Redan nu börjar träning av teknik och taktik för nästa års SM-tävlingar bland den svenska gäddfiskeeliten.

Annons
AKTUELLT

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...