Pilot vann gädd-sm Josef Pilot med 85 cm gädda fångad i strålande höstväder på Mälaren. (Foto: Joel Pilot)[/caption] " /> Team Pilot tog grand slam i gädd-SM | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Team Pilot tog grand slam i gädd-SM
Pilot vann gädd-sm

Josef Pilot med 85 cm gädda fångad i strålande höstväder på Mälaren. (Foto: Joel Pilot)

I ett vackert men kylslaget väder gick starten för årets SM i gädda vid Sundbyholms slott. 90 lag med ett 230-tal taggade deltagare spred ut sig på Mälaren i jakt på storgäddan.
Tidigt i tävlingen tog de två bröderna i lag Pilot från Södetälje kommandot med att redan första timmen rapportera in två gäddor över metern. Det satte press på övriga lag med vinstambition att snabbt fånga fisk då live-rapporteringen gjorde det möjligt att hela tiden hålla koll på ställningen. Trots att hela 82 lag rapporterade in gäddor så stod sig bröderna Pilots fiskar hela distansen ut och det blev en storseger för laget som inte alls figurerat i förhandssnacket. God lokalkännedom visade sig bli helt utslagsgivande i årets SM-tävling.
– Både fisket och segern var magiskt och gav definitivt mersmak för oss. Vi hittade fisken på en träningsfisketur ett par veckor innan och fick då en toppfisk på hela 115 cm. Vår taktik var därför enkel: vi bestämde oss för att fiska på samma ställe och det fick bära eller brista då fisken ofta byter plats så här års beroende på väder och vind, berättar Joel Pilot.

Lag Pilot registrerade in 473 cm gädda på sina fem fiskar. De hade även de två längsta individuella serierna av fisk bestående av 284 cm för Joel pilot och 267 cm för Josef. Som ytterligare grädde på moset så hade även Josef tävlingen längsta gädda på 104 cm. Ett stort grattis till en grand slam!
– Vi fiskade med olika jerkbaits som exempelvis välkända Buster Jerk. Gäddorna var kvar på samma plats där vi stannade och fiskade hela dagen och segern var vår, avslutar den stolte svenske mästaren Joel Pilot.
SM i gädda är en tävling helt inriktad på C&R, det innebär att all fisk återutsätts varsamt efter fotografering mot måttbräda. Under tävlingen fångades och återutsattes omkring 400 gäddor! Intäkter från SM i gädda avsetts även till åtgärder för att förbättra gäddans situation via Svenska Gäddklubbens fiskevårdsfond.
Sportfiskarna tackar alla deltagare, sponsorer samt arrangören Sportfish Masters för en mycket välorganiserad och spännande tävling. Sportfiskarna ser fram mot en ny välorganiserad tävlingsserie nästa år med ett ännu större arrangemang. Redan nu börjar träning av teknik och taktik för nästa års SM-tävlingar bland den svenska gäddfiskeeliten.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta