Att vissa arter gynnas av varmare klimat är visserligen ingen nyhet, men många har efterfrågat forskning kring klimatförändringarnas effekter på svenska fiskarter. Nu släpps resultaten från en studie vid Forsmark. " /> Tester från Forsmark: Uppvärmning gynnar liten fisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Klimatförändringarna verkar gynna små abborrars tillväxt. Fotograf: Tobias Dahlin
Tester från Forsmark: Uppvärmning gynnar liten fisk

Att vissa arter gynnas av varmare klimat är visserligen ingen nyhet, men många har efterfrågat forskning kring klimatförändringarnas effekter på svenska fiskarter. Nu släpps resultaten från en studie vid Forsmark.

Provfisket, i SLU Aquas regi, har pågått sedan 1970-talet i den så kallade biotestsjön utanför Forsmarks kärnkraftverk, där utsläpp av kylvatten gör havsmiljön flera grader varmare än i intilliggande områden.

Studierna visar att uppvärmningen gör att liten fisk växer allt snabbare över tid.

– Biotestsjön fungerar lite som en tidsmaskin där vi har kunnat studera tillväxt i en unik uppvärmd men i övrigt naturlig miljö över många generationer. Det gör att vi bättre kan förstå och förutsäga hur en fortsatt uppvärmning av våra vatten kan påverka fiskars kroppstillväxt, säger Magnus Huss, forskare och huvudförfattare till studien som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Global Change Biology.

De konstaterar att abborre växte snabbare i det uppvärmda havsområdet, men också att denna respons på uppvärmning skedde gradvis över många generationer. Även äldre abborrar var större efter en längre tids uppvärmning jämfört med abborrar i det normalvarma referensområdet, men detta berodde på att de växt snabbt tidigt i livet. Tillväxten hos större och äldre abborrar påverkades inte av vattentemperaturen, enligt ett pressmeddelande från SLU.

Läs mer om abborre här:

Datum spikat för populära fisketävlingen 08-borren

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta