Bästa fiskespö 2022

Ska du köpa ett nytt fiskespö? Vet du vilken typ av fiskespö du ska köpa? Det finns mängder med fiskespön på marknaden idag, så det är inte lätt att veta vad man ska välja. För att göra det lättare har vi tittat närmare på ett urval modeller och kokat ned all teknisk information till det viktigaste – det som betyder något för dig och ditt fiske.

Förutom att veta vilken typ av fiske man ska ha spöet till, t ex gädd-, öring- eller abborrfiske, är det viktigt att veta vilken typ av spö man är ute efter – ett haspelspö eller ett spinnspö (multispö). I detta fall handlar det om vilken typ av rulle som ska sitta på spöet. Så för att kunna välja rätt spö ska man först välja typ av fiskerulle – en haspelrulle eller en multirulle?

Generaliserar man lite så är haspelrullen det bästa valet när du fiskar med lätta och medeltunga beten medan multirullen briljerar vid tyngre fiske. Som nybörjare är det självklara valet en haspelrulle. Den är betydligt enklare att fiska med och själva kastmomentet är lätt att lära sig.

Vi börjar med att gå igenom sex stycken riktigt heta haspelspön och sedan fem stycken populära spinnspön för 2022.

Scierra Futuro haspelspö

Premium havsöringsspö som egentligen skulle kosta betydligt mer!

Scierra Futuro är en serie haspelspön framtagna för havsöringsfiske längs vår natursköna kust. Högkvalitetsspön med en finish som inspirerar. Den superlätta 40T Toray-kolfiberklingan är välbalanserad och förstärkt med kolfiber-wrap. En relativt djup och samtidigt snabb aktion ger långa kastlängder och fightar fisken på ett föredömligt sätt. Scierra Futuro är 4-delat för enkel och problemfri transport och förvaring. Förutom havsöring så är Futuro-serien ett ypperligt val till fiske efter regnbåge, öring och röding. Finns i fyra modeller.

VarumärkeScierra
Pris1479 kr hos Fiskejournalen

Daiwa Laguna XT haspelspö

Det perfekta spöet att börja fiska med, eller som ett reservspö!

Här snackar vi value for money! Den uppdaterade Laguna XT-serien erbjuder ett enastående pris sett till prestanda. Vad sägs om tvådelat korkhandtag, lätt kolfiberklinga, LS-ringar och ett TSV rullfäste av hög kvalitet. Spöna finns i 7 modeller, i längder 5’6” till 9’ samt kastvikter 3-10 gram till 15-50 gram. Passar utmärkt till fiske efter abborre, gös, ädelfisk och gädda.

VarumärkeDaiwa
Pris348 kr hos Fiskejournalen

Abu Garcia Victis haspelspö

Fräckt designade haspelspön som ligger rätt i pris!

Abu Garcia Viktis är en mycket kompetent spöserie med både spinn- och haspelspön. Den kromfärgade grafitklingan i en läcker blågrå nyans har kombinerats med SubLayer Amor som ger den högre brottstyrka och tålighet. Det egenutvecklade rullfästet har en skön soft touch-yta och rullen skruvas enkelt och säkert fast. Även handtagen i EVA är behagliga att fiska med hela dagen och den nydesignade krokhållaren är riktigt praktisk. Aktionen är toppig men inte så snabb, dock så får man en härlig känsla under drillningen, särskilt när det gäller lite större fisk. Finns i 8 haspelmodeller.

VarumärkeAbu Garcia
Pris599 kr hos Fiskejournalen

Daiwa Prorex X haspelspö

Populära premiumspön av hög kvalitet till abborre, gös och gädda.

Daiwas nya Prorex X-serie introducerades 2021 och har redan blivit en storsäljare. Spöserien har HVF Nanoplus grafitklingor som är lätta och med fin känsla, men spöna har ändå ryggrad nog att trötta ut stora fiskar. Daiwas patenterade X45-förstärkning minskar vridmomentet vid kast vilket ger bättre precision och kraftöverföring. Utrustade med Fuji SKSS rullfäste (upp till 8 fot) och Fuji VSS rullfäste (från 8 fot och uppåt) för maximal känsla, samt lätta friktionsfria Fuji Fazlite spöringar. Daiwa Prorex X är riktigt prisvärda, lätta och sköna haspelspön! Finns i 6 modeller.

VarumärkeDaiwa
Pris849 kr hos Fiskejournalen

Westin W6 Powershad haspelspö

Top of the line! En av de bästa spöserierna på marknaden.

Spöserien W6 från Westin är gjord för sportfiskare som vill ha bästa tillgängliga kvalitet. Den extremt lätta Torayca grafitklingan har en snabb toppig aktion som tillåter dig att känna av allt som händer med ditt bete. Även de mest försiktiga huggen registreras av klingan på ett nästan magiskt sätt. Här snackar vi perfektion! Spöna är utrustade med spöringar och rullfästen av hög kvalitet från japanska Fuji. Komfortabelt EVA-handtag på predatorspöna medan havsöringsspöna (Spin) har helt korkhandtag. Vill du fiska med något av det bästa som marknaden har att erbjuda så ska du välja W6!.

VarumärkeWestin
Pris3302 kr hos Fiskejournalen

Savage Gear Browser V2 Trigger spinnspö

Premium gäddspö som egentligen skulle kosta betydligt mer!

Browser V2 från Savage Gear är ett lyxigt och väl genomtänkt gäddspö byggt av högkvalitativa komponenter. Den berömda Toray-klingans styrka fäster enkelt betet i mothugget och tröttar ut grov fisk under fajt. Samtidigt som spöet är starkt så är det ändå väldigt lätt, för att du som fiskare ska orka med alla hundratals kast en effektiv fiskedag kräver. Spöet är utrustad med spöringar av hög klass samt ett dubbellåsande rullfäste som effektivt eliminerar trista glapp. Finns i två versioner, ett för det lättare gäddfisket (-100 gram)och ett för det lite tyngre (-150 gram).

VarumärkeSavage Gear
Pris1999 kr hos Fiskejournalen

Westin W3 Finesse Crank-T 2nd spinnspö

Ett suveränt abborrspö till ett förhållandevis lågt pris.

Populära spöserien W3 från Westin är nu uppdaterad med en lättare och tåligare grafitklinga samt mindre justeringar på rullfästen, handtag och spöringar. En bra spöserie har nu blivit superbra! W3 Finesse Crank-T 10-30 gram är ett specialspö för fiske med mindre hårdbeten och flätlina. Den djupa aktionen hos klingan kompenserar för den stumma flätlinan utan att ge avkall på känsla, kroknings- och drillningsegenskaper. Lite som att använda fluorocarbon trots att du kör med flätlina. Samtidigt ser spöets låga vikt och delade handtag hela tiden till att du har en härlig känsla och perfekt kontakt med betet. Kolla även in W3-T Finesse T&C, även det ett fantastiskt abborrspö men med snabbare och toppigare aktion. Det bör nämnas att det finns 83 spön i W3-serien!

VarumärkeWestin
Pris1200 kr hos Fiskejournalen