Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Testfiske gav kanonöring

Peter Kirkby med den skimrande silvertorpeden.

Peter Kirkby med den skimrande silvertorpeden.

En riktigt silverskimrande havsöring på 4,5 kilo blev belöningen för Peter Kirkby, när han trotsade elementens raseri för att testa lite nya fiskegrejor på Bornholm.
Peter Kirkby, dansk fiskejournalist och numera anställd av Fairpoint, drog till Bornholm i mitten av februari, med målsättningen att testa lite nya redskap.
Is i vikarna och kallt vatten där det är öppet är knappast optimalt för havsöringsfiske. Dessutom möttes Kirkby av decenniets värsta snöstorm när han anlände till ön. Vägarna var ofarbara så det var bara att krypa inomhus och invänta väderomslag.
Dagen därpå var förhållandena något bättre, men det var fortfarande duktigt kallt, både på land och i vattnet, så det var inte med några större förhoppningar som Kirkby riggade grejorna; en Viva V5-rulle och en prototyp till ett nytt 11 fots Kineticspö. Tacklet var ett Bombette-flöte med en lokalt bunden fluga på tafsen.
Efter ett par timmars fiske föll hugget vid Broens rev, nära Snogebaek på södra Bornholm. Fisken bjöd på en sagolik fajt, men till slut lyckades rutinerade Peter bärga den blanka skönheten som vägde 4,5 kilo och var 70 centimeter lång.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta