Testfiske gav kanonöring

Peter Kirkby med den skimrande silvertorpeden.

Peter Kirkby med den skimrande silvertorpeden.

En riktigt silverskimrande havsöring på 4,5 kilo blev belöningen för Peter Kirkby, när han trotsade elementens raseri för att testa lite nya fiskegrejor på Bornholm.
Peter Kirkby, dansk fiskejournalist och numera anställd av Fairpoint, drog till Bornholm i mitten av februari, med målsättningen att testa lite nya redskap.
Is i vikarna och kallt vatten där det är öppet är knappast optimalt för havsöringsfiske. Dessutom möttes Kirkby av decenniets värsta snöstorm när han anlände till ön. Vägarna var ofarbara så det var bara att krypa inomhus och invänta väderomslag.
Dagen därpå var förhållandena något bättre, men det var fortfarande duktigt kallt, både på land och i vattnet, så det var inte med några större förhoppningar som Kirkby riggade grejorna; en Viva V5-rulle och en prototyp till ett nytt 11 fots Kineticspö. Tacklet var ett Bombette-flöte med en lokalt bunden fluga på tafsen.
Efter ett par timmars fiske föll hugget vid Broens rev, nära Snogebaek på södra Bornholm. Fisken bjöd på en sagolik fajt, men till slut lyckades rutinerade Peter bärga den blanka skönheten som vägde 4,5 kilo och var 70 centimeter lång.

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...