Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Efter denna rekordfisk så är drömmen för Theo Björkman att få följa med och märka tonfisk. Foto: Maria Björkman
Theo om rekordfisken: ”Jag höll på att tappa spöt”

Blott 11-årige Theo Björkman håller redan på att skriva in sig i de svenska rekordböckerna. Detta tack vare hans enorma bonito på makalösa 3,83 kilo. ”Den var så stark att jag höll på att tappa spöt”.

När Fiskejournalen pratar med Theo Björkman så har han precis kommit hem från skolan, där han fått svara på klasskamraternas frågor om fisken, som alltså med råge är den största spöfångade boniton i Sverige, även om den inte är registrerad av Sportfiskarna ännu.
– Klasskompisarna ville titta på filmen som finns på Youtube, de var väldigt intresserade, berättar Theo för Fiskejournalen.

Fisken fångades alltså i det kända bonitostråket Bua vid halländska kusten, men att de kunde bli så här stora var en överraskning för hela familjen Björkman.
– Den var helt otroligt stark, helt sjukt. Jag har träningsvärk i armarna och kunde knappt sova på natten efteråt, säger Theo.

Vi undrar förstås vilken spännande fisk som är hans nästa mål?

– Det skulle vara kul att fånga hälleflundra. Och det vore också väldigt häftigt att få följa med på någon båt när de märker tonfisk här på Västkusten.
Fiskejournalen passar såklart den frågan till de svenska teamen som deltar i tonfiskmärkningen: Har ni en plats över för Theo nästa säsong?

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta