Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Varje minut dumpas en lastbil fylld av plastavfall i haven, vilket motsvarar 8 miljoner ton plast per år. Foto: WWF
Therese prisas för sin kamp för renare hav

Therese Karlsson är ett namn som både sportfiskare och vattenvänner bör lägga på minnet. Hon är forskaren som viger sin tid åt renare hav – och nu har hon belönats för det arbetet.

Therese Karlsson, prisad forskare. Foto: Göteborgs Universitet

Therese, vid Institutionen för marina vetenskaper, har nämligen tilldelats Naturvetenskapliga fakultetens avhandlingspris 2020. I sin doktorsavhandling har hon studerat plastskräp i havet, och därmed bidragit till förståelsen om plastens spridning och nedbrytningsprocesser, enligt en kungörelse från Göteborgs Universitet.
Therese Karlsson arbetar även deltid på Greenpeace, där hennes kunskaper kommer till stor nytta i hållbarhetsfrågor. Just plast och konsumtionen av densamma är hennes fokusområde.

– Det är långt mer effektivt att förhindra att plasten hamnar i miljön, än att fokusera på uppstädning. Dessutom behöver vi vara tydliga med att våra nuvarande produktions- och konsumtionsmönster är ohållbara, oavsett material. Genom att förstå vad som händer med den när den hamnar i havet, så kan vi lättare arbeta med hållbara, faktabaserade lösningar, säger Therese Karlsson.
Grattis till utmärkelsen säger vi på Fiskejournalen! Här kan du läsa mer om Therese Karlsson och utmärkelsen.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta