Annons
Therese prisas för sin kamp för renare hav | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
Varje minut dumpas en lastbil fylld av plastavfall i haven, vilket motsvarar 8 miljoner ton plast per år. Foto: WWF
Therese prisas för sin kamp för renare hav

Therese Karlsson är ett namn som både sportfiskare och vattenvänner bör lägga på minnet. Hon är forskaren som viger sin tid åt renare hav – och nu har hon belönats för det arbetet.

Therese Karlsson, prisad forskare. Foto: Göteborgs Universitet

Therese, vid Institutionen för marina vetenskaper, har nämligen tilldelats Naturvetenskapliga fakultetens avhandlingspris 2020. I sin doktorsavhandling har hon studerat plastskräp i havet, och därmed bidragit till förståelsen om plastens spridning och nedbrytningsprocesser, enligt en kungörelse från Göteborgs Universitet.
Therese Karlsson arbetar även deltid på Greenpeace, där hennes kunskaper kommer till stor nytta i hållbarhetsfrågor. Just plast och konsumtionen av densamma är hennes fokusområde.

– Det är långt mer effektivt att förhindra att plasten hamnar i miljön, än att fokusera på uppstädning. Dessutom behöver vi vara tydliga med att våra nuvarande produktions- och konsumtionsmönster är ohållbara, oavsett material. Genom att förstå vad som händer med den när den hamnar i havet, så kan vi lättare arbeta med hållbara, faktabaserade lösningar, säger Therese Karlsson.
Grattis till utmärkelsen säger vi på Fiskejournalen! Här kan du läsa mer om Therese Karlsson och utmärkelsen.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta