Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Eric Thunberg med sitt livs största abborre hittills. Foto: Privat
Thunbergs höstmonster – så lurar han storborrarna

Eric Thunberg från Kalmar är en gammal bekanting från Fiskejournalens spalter. Det handlar främst om hans förmåga att lura stora höstborrar till hugg. Nu har han slagit till med ett nytt präktigt personligt rekord.

När Eric rapporterar att han haft ett grymt fiske så vet vi att det handlar om något alldeles extra, eftersom han redan har flera 2-kilosborrar på meritlistan. Så här berättar han om sin senaste storfångst:
– Efter en något seg eftermiddag i kraftiga vindar där vi enbart hittade ströfisk och väldigt inaktiva, så hittade vi äntligen en fläck med lite mer fisk, men de var inte redigt i stöten där heller. Vi prövade fram och tillbaka i betesväg, och tur var väl det! Jag satte på en Renzshadperch och fick fisk direkt.

Fisken var 51 centimeter lång.

I nästa kast tog det tvärstopp för Eric, och han misstänkte först att det kunde röra sig om en gädda. Men det var det som sagt inte – utan snarare hans livs största abborre hittills. Måtten var 2 240 gram och 51 centimeter.
– Den var helt magisk. Jag har ju haft förmånen att hålla i en 2120-grams från våren, samt en 2040-grams från högsommaren, så att få hålla i ett sådant här höstmonster var helt makalöst underbart, säger en glad Eric Thunberg till Fiskejournalen.

Här följer Eric Thunbergs tre bästa tips till dem som jagar storabborre på sensommaren:
1) Gräs och struktur, väldigt ofta hittar vi våra abborrar vid gräskanter eller stenbranter, hård botten är aldrig att underskatta!
2) Fiska fort, våga fiska rappa beten! Haft kalasbra på spinnarblad som man fäster i jiggen som jag bara vevar hem långt in på hösten.
3) Laborera med olika metoder, ena stunden kan det vara stekhett med jiggskalle, nästa texas eller crank och så vidare. Vet man att man fiskar där det finns fisk så är det bara att byta teknik till man knäcker koden!

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta