Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tibblin slog till igen

Det är inte så länge sedan vi såg Petter Tibblin posera med en stor Östersjölax på Recordfisksidorna. Nu visar han upp sig med en betydligt mindre, men ändå jättestor, fisk.
En abborre på dryga två pannor är förstås inte så tung att lyfta – men den väger tungt i pb-listan. Så det är kanske inte så konstigt att Petter ser nöjd ut på bilden.
I anmälan till Recordfisken berättar Petter, som jobbar som fiskforskare vid Linnéuniversitetet i Kalmar, att han smet iväg lite tidigare från jobbet för att hinna med ett kort eftermiddagspass i välkända Hossmoån. Fisket började segt, men så:

”…en quiverspöt bugar, mothugget signalerar omedelbart att en större fisk svalt löjan. Efter lugn drill uppenbarar sig en riktigt fin fisk. Uppe på mattan för preliminär vägning och mätning visar måttbandet fantastiska 52 centimeter och det råder inget tivel om att en ’tvåa’ är landad. Fox-vågen tickar sedan fram härliga 2260 gram.”
Svenne Andersson

 

 

Hossmoån i härliga höstfärger och en riktig megaborre. Mycket bättre kan det knapp bli...(Foto: Olof Engstedt)

 

 

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta