Tickande miljöbomb i havet utanför Sundsvall

Vem tar ansvar för den nya tickande miljöbomben i Östersjön?

Det ligger 23 000 tunnor med nio ton kvicksilver på havets botten utanför Sundsvall. Vad är då problemet, ja förutom den uppenbara miljörisken? Jo, ingen verkar vilja ta ansvar för den tickande miljöbomben.

Tunnorna är ett arv från tiden då vinylklorid tillverkades söder om Sundsvall. En restprodukt från produktionen var kvicksilverhaltig katalysatormassa som under åren 1951–1964 dumpades till havs.

Tunnorna har inte börjat läcka ännu, men de är i dåligt skick och Länsstyrelsen i Västernorrland anser att föroreningen kan innebära ”en mycket stor risk för människors hälsa och miljö”. Enligt SVT har Länsstyrelsen kontaktat de företag som de anser vara ansvariga för dumpningen, men eftersom den ursprungliga producenten har övergått i andra bolag är det svårt att utreda ansvarsfrågan. Troligtvis blir det hela ett fall för domstol.

För 10 år sedan hade Ineos i Stenungsund ett utsläpp av just det cancerframkallande ämnet vinylklorid. Elva anställda exponerades för halter över gränsvärdet. Den artikeln kan du läsa här:

 

Publicerad: 09 October 2018
Av: Anders Lundin