Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tid för gylta

När sommaren närmar sig brukar den värmeäskande berggyltan vara på hugget längs branta klippstränder. Är du sugen på att fånga en av våra allra vackraste fiskar är det dags nu.
Berggyltan trivs i hård miljö längs klippväggar och på toppen av stengrunden ute till havs. Bästa fiskemetoden är utan tvekan mete. Från båten, ute till havs, metar man direkt i anslutning till botten. Från klipporna funkar glidande flötmete bäst. Agnet kan vara kokt räka eller en fiskstrimla. Allra bäst är dock strandsnäckor som man plockar i vattenlinjen på berg och stenar. De allra flesta sätter tillbaka berggyltan eftersom den inte brukar anses vara någon särskilt bra matfisk. Var försiktig på klipporna, när sjön slår över blir det halt!
Anders Nicander

Nu är det dags att ge sig ut på jakt efter de vackra gyltorna. (Foto: Anders Nicander)

Nu är det dags att ge sig ut på jakt efter de vackra gyltorna. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta