I vissa avseenden var det faktiskt bättre förr. Det gäller för merparten av världens fiskbestånd.[/caption]Genom att studera gamla tidningsklipp har amerikanska forskare kunnat göra sig en rättvisande bild av dagens fiskbestånd. Nu tar australiensiska forskare efter metoden. " /> Tidningsklipp avslöjar deprimerande fakta | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Tidningsklipp avslöjar deprimerande fakta

I vissa avseenden var det faktiskt bättre förr. Det gäller för merparten av världens fiskbestånd.


I vissa avseenden var det faktiskt bättre förr. Det gäller för merparten av världens fiskbestånd.

Genom att studera gamla tidningsklipp har amerikanska forskare kunnat göra sig en rättvisande bild av dagens fiskbestånd. Nu tar australiensiska forskare efter metoden.
Människan anpassar sig snabbt till nya förhållanden. Att till exempel vi svenskar har haft hela Öresund fullt av blåfenad tonfisk, känns nästan som en skröna. Minnet av att våra kuster varit fulla av stor torsk, börjar också att blekna.
Genom att analysera tusentals tidningar från 1870-talet och framåt, har forskare kunnat skapa viktig statistik som visar hur fiskbestånden i Queensland har sett ut historiskt. De gamla artiklarna och bilderna har gett detaljerade historier om arter, fångster och upplevelser till havs. Genom att kombinera efterforskningarna med statistisk analys, har de fått fram antal fångad fisk per tidsenhet under olika tidsperioder.
Viktig kunskap för att få den helhetsbild, som vi kanske ibland vill blunda för när vi använder oss av vårt minne.
Nu ska metoden användas även i Australien för att bedöma hur fiskbestånden utvecklats över tiden.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta