I vissa avseenden var det faktiskt bättre förr. Det gäller för merparten av världens fiskbestånd.[/caption]Genom att studera gamla tidningsklipp har amerikanska forskare kunnat göra sig en rättvisande bild av dagens fiskbestånd. Nu tar australiensiska forskare efter metoden. " /> Tidningsklipp avslöjar deprimerande fakta | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Tidningsklipp avslöjar deprimerande fakta

I vissa avseenden var det faktiskt bättre förr. Det gäller för merparten av världens fiskbestånd.


I vissa avseenden var det faktiskt bättre förr. Det gäller för merparten av världens fiskbestånd.

Genom att studera gamla tidningsklipp har amerikanska forskare kunnat göra sig en rättvisande bild av dagens fiskbestånd. Nu tar australiensiska forskare efter metoden.
Människan anpassar sig snabbt till nya förhållanden. Att till exempel vi svenskar har haft hela Öresund fullt av blåfenad tonfisk, känns nästan som en skröna. Minnet av att våra kuster varit fulla av stor torsk, börjar också att blekna.
Genom att analysera tusentals tidningar från 1870-talet och framåt, har forskare kunnat skapa viktig statistik som visar hur fiskbestånden i Queensland har sett ut historiskt. De gamla artiklarna och bilderna har gett detaljerade historier om arter, fångster och upplevelser till havs. Genom att kombinera efterforskningarna med statistisk analys, har de fått fram antal fångad fisk per tidsenhet under olika tidsperioder.
Viktig kunskap för att få den helhetsbild, som vi kanske ibland vill blunda för när vi använder oss av vårt minne.
Nu ska metoden användas även i Australien för att bedöma hur fiskbestånden utvecklats över tiden.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta