Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Till salu 2012

Här följer en kort prylkavalkad från årets EFTTEX-mässa i Amsterdam. Om du redan nu roas av att handla fiskeprylar, så kan du se fram mot ett 2012 med långa shoppinglistor.
Mässhallarna visar allt från självlysande beten och ”knutfria” krokar till 12,5 m långa metspön. Vad som blir nästa års fiskepryl är kanske lite tidigt att sia om, men vi kan inte låta bli att bjuda på sju kittlande nyheter – direkt från EFTTEX.
Mathias Larsson

Fiskejournalens utsände, Håkan Otterberg, visar upp håven som kan fällas in i skaftet. Till höger. Shimanos nya värstingtång signalerar kvalité och elegans.

Strike Pro kommer med viktsatser som låter dig påverka vikten på betet. Enkelt finlir för vobblerfiskare.

Skarva dina linor med ny teknik från PLine.

Muskie-flätlinorna kommer att invadera Europa under 2012.

Shimanos nya värstingrulle för surfcastfiskarna. Lätt som en fjäder och stark som en oxe.

Självlysande beten har kommit för att stanna. Vi kommer att få se ett mycket bredare sortiment i genren under 2012.

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta