Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Time-out för tävlingar

Nu tar vi lite semester – och paus i 100-klubben och Recordfisken. Under fyra veckor framåt kommer det att vara stiltje när det gäller registreringar.
100-klubben är populärare än någonsin och det fullkomligt väller in anmälningar. Vi har hunnit med att registrera alla gäddor fångade under maj – men trots detta ligger det cirka 50 gäddor i inboxen. Den kommer nu att fyllas på rejält, eftersom delar av FJ-redaktionen tar semester.
Det innebär att fram till slutet av juli kommer varken 100-klubben eller Recordfisken att uppdateras. Men självfallet går det bra att anmäla under tiden, så tar vi itu med anmälningarna med friska krafter sista veckan i juli.
Svenne Andersson

På grund av semester på FJ-redaktionen blir det time-out och paus i uppdateringarna i 100-klubben och Recordfisken.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta