Tio gånger mer storspigg

Storspiggen har ökat tio gånger på tio år. (Foto: Anders Nicander)

Storspiggbestånden i vissa delar av Östersjön har under det senaste decenniet ökat lavinartat. Detta samtidigt som bestånden av abborre och gädda i det närmaste försvunnit i samma områden.
Stimmen av storspigg är så täta att det känns lite onaturligt att se dem. Denna fisk som är en dålig simmare och ett lätt byte för rovfiskar har tidigare levet en ganska undanskymd tillvaro. På senare år har någonting hänt som gjort att spiggbestånden kunnat växa och växa. Samtidigt försvinner abborren och gäddan och Östersjöns vatten blir allt grönare av fintrådiga alger. Spiggen äter de minsta rovfiskyngeln och konkurrerar om födan. Samtidigt sätter spiggmassorna i sig stora mängder djurplankton vilket gör att djurplanktonens föda – växtplanktonen – formligen exploderar. Till slut får vi ett grönt hav tomt på rovfisk men fullt av storspigg. Orsaken till denna utveckling är inte veteskapligt klarlagd. Vissa skyller på säl och skarv som enligt utsago äter upp de rovfiskar som skulle hålla spiggbestånden på en naturlig storlek.
Men som vi vet är den ekologiska balansen i havet längs våra kuster sedan länge rubbad. När överfisket skapat stora hål i näringskedjan genom att utrota de stora rovfiskarna har man gett utrymme för andra arter. Den aspekten glömmer man i det övrigt utomordentligt informativa och lärorika avsnitt av radioprogrammet Vetandets som du hittar här.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...