Tio gånger mer storspigg

Storspiggen har ökat tio gånger på tio år. (Foto: Anders Nicander)

Storspiggbestånden i vissa delar av Östersjön har under det senaste decenniet ökat lavinartat. Detta samtidigt som bestånden av abborre och gädda i det närmaste försvunnit i samma områden.
Stimmen av storspigg är så täta att det känns lite onaturligt att se dem. Denna fisk som är en dålig simmare och ett lätt byte för rovfiskar har tidigare levet en ganska undanskymd tillvaro. På senare år har någonting hänt som gjort att spiggbestånden kunnat växa och växa. Samtidigt försvinner abborren och gäddan och Östersjöns vatten blir allt grönare av fintrådiga alger. Spiggen äter de minsta rovfiskyngeln och konkurrerar om födan. Samtidigt sätter spiggmassorna i sig stora mängder djurplankton vilket gör att djurplanktonens föda – växtplanktonen – formligen exploderar. Till slut får vi ett grönt hav tomt på rovfisk men fullt av storspigg. Orsaken till denna utveckling är inte veteskapligt klarlagd. Vissa skyller på säl och skarv som enligt utsago äter upp de rovfiskar som skulle hålla spiggbestånden på en naturlig storlek.
Men som vi vet är den ekologiska balansen i havet längs våra kuster sedan länge rubbad. När överfisket skapat stora hål i näringskedjan genom att utrota de stora rovfiskarna har man gett utrymme för andra arter. Den aspekten glömmer man i det övrigt utomordentligt informativa och lärorika avsnitt av radioprogrammet Vetandets som du hittar här.
Anders Nicander

Publicerad: 29 January 2012
Av: Anders Nicander