Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Tio gånger mer storspigg

Storspiggen har ökat tio gånger på tio år. (Foto: Anders Nicander)

Storspiggbestånden i vissa delar av Östersjön har under det senaste decenniet ökat lavinartat. Detta samtidigt som bestånden av abborre och gädda i det närmaste försvunnit i samma områden.
Stimmen av storspigg är så täta att det känns lite onaturligt att se dem. Denna fisk som är en dålig simmare och ett lätt byte för rovfiskar har tidigare levet en ganska undanskymd tillvaro. På senare år har någonting hänt som gjort att spiggbestånden kunnat växa och växa. Samtidigt försvinner abborren och gäddan och Östersjöns vatten blir allt grönare av fintrådiga alger. Spiggen äter de minsta rovfiskyngeln och konkurrerar om födan. Samtidigt sätter spiggmassorna i sig stora mängder djurplankton vilket gör att djurplanktonens föda – växtplanktonen – formligen exploderar. Till slut får vi ett grönt hav tomt på rovfisk men fullt av storspigg. Orsaken till denna utveckling är inte veteskapligt klarlagd. Vissa skyller på säl och skarv som enligt utsago äter upp de rovfiskar som skulle hålla spiggbestånden på en naturlig storlek.
Men som vi vet är den ekologiska balansen i havet längs våra kuster sedan länge rubbad. När överfisket skapat stora hål i näringskedjan genom att utrota de stora rovfiskarna har man gett utrymme för andra arter. Den aspekten glömmer man i det övrigt utomordentligt informativa och lärorika avsnitt av radioprogrammet Vetandets som du hittar här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta