Tioåring krokade megaflundra

Tioårige Johannes Lindgren fajtade jätteflundran i en kvart – sedan lämnade han över spöt till pappa Johan som körde fullständigt slut på sig, innan megaflundran på 190 kilo kunde bordas.
I telefon berättar Johan för FJ om den dramatiska kampen utanför Andenes i Nordnorge. Hur kompisgänget gett sig ut för att pilka torsk på 125 meter vatten, hur Johannes plötsligt meddelade att ”något större” hade tagit Svenskepilken nere vid botten.
– Efter ett tag fick han in några meter, men så plötsligt bara stack den iväg, 50-70 meter. Då lämnade han spöt till mej och när jag kände tyngden insåg jag att det var något riktigt, riktigt stort, berättar Johan.
Efter 15-20 minuter kom jätten upp och visade sig för första gången. Anders Pihlgren som skulle gaffa sa direkt att ”den där tar jag inte i”. Så småningom kom flundran in till båten, fick i sig två gaffar och sedan bröt cirkusen lös…
Hälleflundran drog iväg och Johan hade inget att sätta emot. När hon till slut stannade hade nästan 300 meter runnit av från Tica-rullen med räkneverk.
Kampen fortsatte och till slut lyckades fiskegänget, med två gaffar, en kniv och förenade krafter få ett rep i fisken och så småningom dra in den avlivade hälleflundran i en av de små hyrbåtarna.
I land vägdes flundran till 190 kilo och mättes till en längd av 234 centimeter. På grund av reglerna som säger att spöt inte får lämnas över till någon annan under drillningen kan vi tyvärr inte registrera den i Recordfisken.

Från Island meddelas samtidigt att tysken Günter Hensel från Magdeburg fångat en hälleflundra som med sina 219 kilo överträffar gällande världsrekord. Den var 248 centimeter lång.
Svenne Andersson

Johannes med jätteflundran, som han bärgade med pappas hjälp.

Johannes med jätteflundran, som han bärgade med pappas hjälp.

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...