Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tioåring krokade megaflundra

Tioårige Johannes Lindgren fajtade jätteflundran i en kvart – sedan lämnade han över spöt till pappa Johan som körde fullständigt slut på sig, innan megaflundran på 190 kilo kunde bordas.
I telefon berättar Johan för FJ om den dramatiska kampen utanför Andenes i Nordnorge. Hur kompisgänget gett sig ut för att pilka torsk på 125 meter vatten, hur Johannes plötsligt meddelade att ”något större” hade tagit Svenskepilken nere vid botten.
– Efter ett tag fick han in några meter, men så plötsligt bara stack den iväg, 50-70 meter. Då lämnade han spöt till mej och när jag kände tyngden insåg jag att det var något riktigt, riktigt stort, berättar Johan.

Efter 15-20 minuter kom jätten upp och visade sig för första gången. Anders Pihlgren som skulle gaffa sa direkt att ”den där tar jag inte i”. Så småningom kom flundran in till båten, fick i sig två gaffar och sedan bröt cirkusen lös…
Hälleflundran drog iväg och Johan hade inget att sätta emot. När hon till slut stannade hade nästan 300 meter runnit av från Tica-rullen med räkneverk.
Kampen fortsatte och till slut lyckades fiskegänget, med två gaffar, en kniv och förenade krafter få ett rep i fisken och så småningom dra in den avlivade hälleflundran i en av de små hyrbåtarna.
I land vägdes flundran till 190 kilo och mättes till en längd av 234 centimeter. På grund av reglerna som säger att spöt inte får lämnas över till någon annan under drillningen kan vi tyvärr inte registrera den i Recordfisken.

Från Island meddelas samtidigt att tysken Günter Hensel från Magdeburg fångat en hälleflundra som med sina 219 kilo överträffar gällande världsrekord. Den var 248 centimeter lång.
Svenne Andersson

Johannes med jätteflundran, som han bärgade med pappas hjälp.

Johannes med jätteflundran, som han bärgade med pappas hjälp.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta