Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Theo Sundin med jättelaxen från Ångermanälven. Foto: Privat
Titta på Theos koloss – rymdes knappt i håven!

Fiskejournalen gratulerar 16-årige Theo Sundin till en av årets största landfångade laxar. Jätten som han drog upp ur Ångermanälven har blivit en snackis i Sollefteå.

Theo började fiska efter lax förra sommaren, och det dröjde alltså bara ett år tills han fick fisken som de flesta bara kan fantisera om. Hans tidigare personliga rekord låg på skapliga 14 kilo, och föga anade han vilken höjning det skulle bli när han plötsligt fick napp nära land.
– Det var bara lite lätta gung från början, så det var inte så att jag förstod att det var en sådan stor fisk. Den hoppade nästan direkt, nästan in på land, berättar Theo för Fiskejournalen.

Efter det så följde en rejäl fajt, med rusningar som drog ut halva rullen. Sedan bara stod den i starka strömmen och gick inte att rubba. 
– Men till slut så blev den trött efter en lång fajt och min kompis Patrik lyckades håva den. Det var först då jag förstod att det var en sådan stor fisk. Den fick knappt plats i håven. Det känns helt fantastiskt, både coolt och sjukt kul. 

Fisken vägde imponerande 22,2 kilo och var 125 centimeter lång.

Theos råd till andra fiskare som vill fånga storlaxen är att ta hjälp av någon som kan. Att följa med någon som brukar fiska lax och kanske få några tips av denne.
– Det gjorde jag. Jag vill ge ett stort tack till min gode vän Patrik Sunding för både håvningen men även allt jag har fått följa med på. Han har lärt mig så enormt mycket om fiske, och utan honom hade jag aldrig fått denna fisk, hälsar Theo som också tillägger att det förstås krävs mycket tid och lite tur för att fånga drömfisken.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fler sidofåror och andra fiskevårdsåtgärder är på gång i Mörrumsån. Här en sidofåra från Vittskövle. Foto: Martin Johansson
Mer pengar till Mörrumsån – detta ska åtgärdas först

Miljonerna regnar nu över sju vattensystem i södra Sverige. Det handlar om ett av Europas största vattenvårdsprojekt, Life Connects, som har sjösatts. Näst på tur är Mörrumsån, som ska rustas upp för de välkomna slantarna.

Det är Mörrums Kronolaxfiske som meddelar att de kan sätta igång med ett omfattande vattenvårds- och restaureringsarbete, efter att ha vunnit en upphandling hos Sportfiskarna inom Life Connects.
Delprojektet omfattar 1,5 miljoner, och är alltså en del projektet med syfte att förbättra ekosystemet i sju sydsvenska vattendrag. Totalt är denna satsning på 100 miljoner kronor.

Vi är förstås nyfikna på vad som har högst prioritet i Mörrumsån, och frågan går till fiskevårdsarbetaren Martin Johansson.
– Högst på prioriteringslistan är en lång sidofåra och kvillområde i Vittskövle, berättar Martin för Fiskejournalen.

Han berättar att det har försvunnit flera livsmiljöer genom årens lopp, och att några av dessa nu kan återställas tack vare projektet. Här kan ni se ett inslag om detta i SVT, och här kan ni läsa mer om Life Connects och vilka fler vatten som omfattas.

Du kanske även gillar detta