Tittarstorm när Odell besökte laxodling

Många var kritiska till programledaren Mikael Odell efter att han besökt en norsk laxodling i sportfiskeprogrammet Fiskedrag. (Foto: Tv4)

Programledare Mikael Odell gjorde i sitt senaste fiskeprogram ett okritiskt nedslag på en norsk laxodling. Resultatet blev tittarstorm.
Programmet Fiskedrag besökte förra veckan en norsk laxodling. Odell visade glada laxar och njöt av god norsk lax. Med tanke på de senaste årens debatt runt problemen med norsk laxodling, väntade sig nog många tittare ett kritiskt granskande program. Istället prisade Mikael Odell odlingsindustrin och menade att den är bra för det vilda laxbeståndet eftersom det minskar fisketrycket på den vilda laxen. Han förklarade också att odlingen skapar mat för en växande befolkning.

Odlingen största hotet mot vildlaxen
Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många av tittarna var snabbt ute på olika forum, Facebook och hemsidor. Där förklarade de upprört, för såväl programledaren som andra tittare, att laxodlingen idag är det största enskilda hotet mot den norska vildlaxen. Många nämnde också att odlingarna sprider parasiter och sjukdomar till vildfisken och att det går åt två till fyra kilo foderfisk, ofta fiskad med skadliga metoder på hotade bestånd – för att skapa ett kilo odlad lax. Med andra ord inte ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.
Fiskejournalen, som länge rapporterat om den norska laxodlingsindustrins katastrofala följder, både i Norge och i resten av världen, ställer sig också frågande till programmet och undrar hur Mikael Odell, i egenskap av sportfiskare egentligen tänkte?
– Efter att tagit del av olika reaktioner på programmet tar jag till mig en del av kritiken om att vi inte också tog upp problemen med bl.a smittspridning, miljöpåverkan och genetik problem. Försökte förklara det satt i ett större sammanhang på Fiskedrag:s Facebook-sida, säger Mikael Odell.
Här kan du läsa hela svaret från Mikael Odell. (Pdf)
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...