[/caption] " /> Tittarstorm när Odell besökte laxodling | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Tittarstorm när Odell besökte laxodling

Många var kritiska till programledaren Mikael Odell efter att han besökt en norsk laxodling i sportfiskeprogrammet Fiskedrag. (Foto: Tv4)

Programledare Mikael Odell gjorde i sitt senaste fiskeprogram ett okritiskt nedslag på en norsk laxodling. Resultatet blev tittarstorm.
Programmet Fiskedrag besökte förra veckan en norsk laxodling. Odell visade glada laxar och njöt av god norsk lax. Med tanke på de senaste årens debatt runt problemen med norsk laxodling, väntade sig nog många tittare ett kritiskt granskande program. Istället prisade Mikael Odell odlingsindustrin och menade att den är bra för det vilda laxbeståndet eftersom det minskar fisketrycket på den vilda laxen. Han förklarade också att odlingen skapar mat för en växande befolkning.

Odlingen största hotet mot vildlaxen
Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många av tittarna var snabbt ute på olika forum, Facebook och hemsidor. Där förklarade de upprört, för såväl programledaren som andra tittare, att laxodlingen idag är det största enskilda hotet mot den norska vildlaxen. Många nämnde också att odlingarna sprider parasiter och sjukdomar till vildfisken och att det går åt två till fyra kilo foderfisk, ofta fiskad med skadliga metoder på hotade bestånd – för att skapa ett kilo odlad lax. Med andra ord inte ett bra sätt att hushålla med jordens resurser.
Fiskejournalen, som länge rapporterat om den norska laxodlingsindustrins katastrofala följder, både i Norge och i resten av världen, ställer sig också frågande till programmet och undrar hur Mikael Odell, i egenskap av sportfiskare egentligen tänkte?

– Efter att tagit del av olika reaktioner på programmet tar jag till mig en del av kritiken om att vi inte också tog upp problemen med bl.a smittspridning, miljöpåverkan och genetik problem. Försökte förklara det satt i ett större sammanhang på Fiskedrag:s Facebook-sida, säger Mikael Odell.
Här kan du läsa hela svaret från Mikael Odell. (Pdf)
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 45 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta