Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tjejerna stormar fram

Det ser faktiskt ut som om tjejerna börjar ta för sig – även inom sportfisket. För vi vill inte gärna tro att det är en slump att det är ovanligt många tjejer som anmält stora fiskar till Recordfisken.
Hittills i augusti har vi fått in sex anmälningar från tjejer till Recordfisken. Det betyder rimligtvis att det är många fler därute som försöker fånga stora fiskar. Att fånga en fisk som kvalar in i Recordfisken är ju inte det allra lättaste – det vet alla som har försökt.
Det är bra spridning på fångsterna också. Några av kvinnorna har fångat stora abborrar, som Carina Palmén, Floby, Sofia Svingdahl, Mölnbo och Sofia Nylander, Mora (bilden ovan). Men vi har också fått in anmälan på en biffig braxen från Tincuta Colocioiu, New York (!), en tjockläppad multe på 3750 gram från Emelie Olsson i Kode och inte minst en gigantisk gädda från Maria Hagberg i Örebro. Men den ska vi be att få återkomma till…
Svenne Andersson

Sofia Nylandet nöp den här snygga abborren på en Mepps-spinnare i Mellansjön.

Sofia Nylandet nöp den här snygga abborren på en Mepps-spinnare i Mellansjön.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta