Den svenska stammen av vildlax har haft en tuff sommar, med låga vattenstånd, höga temperaturer och omfattande sjukdomsangrepp. Däremot har inte någon rapport om omfattande tjuvfiske av lax nått redaktionen. " /> Tjuvfiskade 300 kilo lax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Nu är det stop för laxfisket.
Tjuvfiskade 300 kilo lax

Den svenska stammen av vildlax har haft en tuff sommar, med låga vattenstånd, höga temperaturer och omfattande sjukdomsangrepp. Däremot har inte någon rapport om omfattande tjuvfiske av lax nått redaktionen.

Men under 2017 hamnade minst 300 kilo lax i i tjuvfiskares händer i Medelpad. Nu åtalas nämligen en man i 70-årsåldern för att ha fångat 302 kilo lax i Östersjön. Han ska yrkesmässigt ha fiskat både lax, öring och sik utan fiskelicens. Mannen åtalas för brott mot fiskelagen, och han erkänner sig skyldig till handlingen, rapporterar Sundsvalls Tidning.

Läs även om tjuvfisket på lekande fisk:

Tjuvfiskare fångade lekande öring med ljuster och håv

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta