Tjuvfiske med nät efter havsöring[/caption] " /> Tjuvfiskade havsöring med nät | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Tjuvfiskade med nät
Tjuvfiske med nät efter havsöring

Om ni misstänker tjuvfiske – ta kontakt med tillsyningsman för det område ni befinner er. (Foto: Anders Nicander)

Under gårdagen fick ett par flugfiskare i Göteborgsområdet fullt upp med fiske utav det tråkigare slaget. De hamnade mitt i en vik med tjuvfiskande nät som effektivt spärrade av den grunda viken.
Innan 1 maj får inga nät ligga innanför tremeterskurvan, men trots detta låg fem nät på grunt vatten i en havsvik utanför Göteborg. De båda flugfiskarna hanterade situationen på ett föredömligt sätt och började med att ringa en tillsyningsman. När denne väl var på plats och tjuvfiske kunde konstateras hjälpte de sedan till med att bogsera in samtliga nät med hjälp av sina flytringar.
Totalt räddades 10-12 sikar i bra storlek samt 5-6 öringar mellan 25-50cm. Den största öringen mätte 57 centimeter lång och smällfet – och vägde minst två kilo. Den var tyvärr redan död och kunde inte återutsättas.
Om ni misstänker tjuvfiske – ta kontakt med tillsyningsman för det område ni befinner er. Länsstyrelsen hjälper er med kontakt till rätt person.
Läs mer om tjuvfiske.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta