" /> Tjuvfiskare eftersöks – misstänks för bedrägeri | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Tjuvfiskare eftersöks - misstänks för bedrägeri

I dag ertappades två båtfiskare på en fredad plats i Tranviksfjärden, i ett område där det forskas på fiskbestånd i projektet ReFisk. Tydligen kände förövarna till detta eftersom de uppgav att de fiskade på uppdrag av projektledaren Henrik C Andersson, vilket inte stämde. Därmed misstänks de nu även för bedrägeri och projektet går nu ut med ett signalement i hopp om att förövarna kan identifieras.

ReFisk är ett hyllat projekt som syftar till att öka förståelsen för gäddor och andra kustlevande arter. För att forskningens resultat ska bli pålitliga är det viktigt att fiske inte bedrivs i de fredade områdena, vilket alltså inte har respekterats i dag. De två ertappade personerna gav sig snabbt iväg genom kanalen och gick då på grund med motorhaveri som följd. Återstoden av resan gick därför för elmotor.

På ReFisks Facebooksidasida uppges följande signalement:

Fiskarna:
Två män. Den ena ”storvuxen och något fetlagd” och den andra ”smal med skägg”.

Båten:
Buster (eventuellt hemmålad) med en 70 hk Suzuki och frontmonterad elmotor.

”Jag ser det som en personlig förolämpning och ett allvarligt påhopp mot allt fiskevårdsarbete”

Tips kan ges till projektledaren Henrik C Andersson, som kommenterar dagens incident så här:
– Vi lägger ner otroligt mycket tid på att öka kunskapen om gäddbestånden längs ostkusten för att skapa en bättre förvaltning med målsättningen att bidra till ett bättre fiske för alla. Och så råkar man ut för detta. Jag ser det som en personlig förolämpning och ett allvarligt påhopp mot allt fiskevårdsarbete. Individer som dessa borde inte få vistas i skärgården överhuvudtaget.

”Individer som dessa borde inte få vistas i skärgården överhuvudtaget”

Henrik C Andersson tar tacksamt emot tips på henrik.c.andersson@lansstyrelsen.se

Läs mer om projektet ReFisk här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta