Tanken var att medlemmarna i Mieådalens sportfiskeklubb stillsamt skulle få njuta av skådespelet med lekande öring i Mieån under hösten. I stället har de fått jaga tjuvfiskare längs vattendraget. " /> Tjuvfiskare fångade lekande öring med ljuster och håv | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Fi Foto: Melanie Figueira
Tjuvfiskare fångade lekande öring med ljuster och håv

Tanken var att medlemmarna i Mieådalens sportfiskeklubb stillsamt skulle få njuta av skådespelet med lekande öring i Mieån under hösten. I stället har de fått jaga tjuvfiskare längs vattendraget.

Fiskeklubben har gjort iordning en massa lekbottnar och även rensat ån från mängder av skräp genom åren, med det enda syftet att förbättra förutsättningarna för öringarna som vandrar upp genom Karlshamn för att reproducera sig. Och jodå – öringarna har kommit. Men det har även tjuvfiskarna gjort.

– Fisken fångas med håvar och ljuster. Snacka om att det är lite motvind just nu, säger Leif Hägg som själv hittat blodfläckar efter rensad fisk.

Fiskeförbud, som ignoreras av vissa.
Foto: Melanie Figueira

Hans kamrat Martin Johansson, som ansvarar för fiskevården i ån, har nu ökat patrulleringen på både dagtid och nattetid.

– Senaste veckan har vi tillsynsmän ökat närvaron och går rundor 4–5 gånger om dagen, just på de viktiga sträckorna där leken sker, berättar Martin som säger att de fått jaga bort folk på både ljusan dag och kvällstid.

Du som vill bekanta dig lite närmare med Mieån och även se lekande öringar i aktion kan titta på filmen som Melanie Figueira spelat in här:

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta