Annons
Tjuvfiskare i Småland fällda | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Holm
Öringen i Kalvsjön är åtråvärd. Foto: Mikael Persson
Tjuvfiskare i Småland fällda

Två tjuvfiskare som togs på bar gärning i småländska Kalvsjön i våras har nu blivit fällda för brott mot fiskelagen.
– Det sänder signaler, menar ordföranden i Värnamo Sportfiskeklubb.

I våras rapporterade Fiskejournalen om en incident när två tjuvfiskare togs på bar gärning vid Kalvsjön. Nu döms de två männen hemmahörande i Växjö till dagsböter, 2700 respektive 3000 kronor, och tvingas ersätta Värnamo Sportfiskeklubb för fisken de tagit upp samt även betala 800 kronor vardera till brottsofferfonden. Männens fiskeutrustning förverkades av polisen.

Mikael Persson är ordförande i Värnamo Sportfiskeklubb och var med och tog tjuvfiskarna på bar gärning. Han är nöjd med utgången.

– Jag är nöjd över domen, och det känns bra att polisen tog det på allvar. Det har varit mycket snack att det inte händer något om man tjuvfiskar, så det här bevisar att det faktiskt är något straffbart. Det sänder signaler att det inte är okej, säger Mikael Persson till Fiskejournalen.

Intresset kring att fiska i Kalvsjön utanför Värnamo har i år varit extra stort, något som också krävt extra mycket tillsyn.

– Vi har haft en väldigt hög försäljning av fiskekort och har redan sålt fler kort i år än vi gjorde under hela förra säsongen och då är det ändå höstfisket kvar. I och med att så mycket folk har fiskat i sjön så vi har fått ha ökad tillsyn, och det har varit extremt mycket problem än andra år. Det har mäskats och metats och lite av varje.

Fler sålda fiskekort innebär dock inte sämre chanser till napp.

– Det stora intresset gör att vi satt i rekordmycket fisk i år. Ju fler fiskekort vi säljer, desto mer fisk sätter vi i, berättar han och syftar på regnbågarna som kompletterar öringen i sjön.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En polis och hans kamrater åtalas för att ha flugfiskat på en kvoterad sträcka. Foto: Samantha Deleo
Polis åtalad för tjuvfiske på specialsträcka i fjällen

Även solen har sina fläckar. Det kan vi konstatera efter händelsen i Kirunafjällen, där en polis togs på bar gärning för tjuvfiske.

Flera medier rapporterar om fallet där tre män åtalas för att ha flugfiskat utan giltigt tillstånd under en årlig fiskeresa i Kiruna i somras. En av männen var alltså en polis.
Det var två uppsyningsmän som fick syn på sällskapet, när de patrullerade över Välijåkkå i Kiruna kommun. Männen togs på bar gärning när de fiskade i en kvoterad sträcka, där det krävs specialtillstånd för att få fiska.

Männen nekar till brott, men medger att de inte haft rätt tillstånd. Polisen ska ha sagt i förhör att de varit noga med att fiska på rätt sida om kvoteringsgränsen. Det hela blir nu ett fall för rättsväsendet att ta ställning till.

Du kanske även gillar detta