Den blåfenade tonfisken befinner sig onekligen i händelsernas centrum just nu. Samtidigt som den är föremål för ett svenskt märkningsprojekt, så ställer den till med bekymmer för norska laxodlingar. " />
Annons
Tonfisk frossade på fisk i norsk laxodling – fick avlivas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Blåfenad tonfisk – inte välkommen överallt. Foto: NOAA
Tonfisk frossade på fisk i norsk laxodling – fick avlivas

Den blåfenade tonfisken befinner sig onekligen i händelsernas centrum just nu. Samtidigt som den är föremål för ett svenskt märkningsprojekt, så ställer den till med bekymmer för norska laxodlingar.

Fiskejournalen har flera gånger berättat hur tonfisken tagit sig in i laxodlingar längs norska kusten, och som ett ödets nyck har det skett igen, samtidigt som det läggs stora resurser på svenska sidan för att kartlägga och skydda den, genom märkningsprojektet i SLU:s och Sportfiskarnas regi.

Det var tisdag 27 augusti som en övervakningskamera observerade tonfisken vid en anläggning i Hemnefjorden, rapporterar norska Fiskeridirektoratet i ett pressmeddelande. Tonfisken, som visade sig väga 233 kilo, simmade omkring på sju meters djup och frossade på lax som vägde strax under ett kilo.

Fiskeridirektoratet har utfärdat tydliga riktlinjer vid sådana här händelser, och fisken både fångades och avlivades enligt dessa. Efter en fem timmars lång insats så låg tonfisken på land, där den väntade på att säljas vidare till kunder i Norge.

Det svenska märkningsprojektet kan du följa här på SLU Aqua.

Läs om stora svenska fiskar:

Officiellt: Mattias håkäring är Sveriges längsta fisk

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tommy Blomander med sin största spinnfångade gös någonsin. Foto: Privat
Tommy gör det igen – drog årets största gös

De tunga gösarna fortsätter att rapporteras in. Nu är det dags att applådera Tommy Blomander igen, eftersom han lyckats fånga sin största spinnfiskade gös någonsin.

Ingen fångar fler storgösar i Sverige än Tommy Blomander, och när han sätter personliga rekord så vet vi att det gungar till ordentligt i listorna.

– Jag var ute på ett nattpass och efter 4 timmar hade jag inte fått ett enda napp. Sedan började gösen att vakna till och efter att jag fått fem supersize-gösar (90 centimeter) fick jag se en troligtvis större fisk på min livescope. Efter att ha kastat min Rapala peto 14 cirka tio gånger på den så kom det ett brutalt hugg i spöet som höll på att slita det ur nävarna på mig, berättar Tommy för Fiskejournalen.

Det som hade huggit var alltså en gös på hela 11,38 kilo och 98 centimeter.
– Jag trodde faktiskt att den var ännu större. Grymt bred över nacken och min största spinnfiskade. Totalt blev det sju supersize-gösar denna natt, ett magiskt fiske, konstaterar en nöjd Tommy Blomander.
Vi på Fiskejournalen gör som vanligt – alltså lyfter på hattarna och gratulerar till en enorm fisk.

Du kanske även gillar detta