Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Vissa jagar tonfisk med spö – medan andra gör det med kameran. Här Fiskejournalens medarbetare Martin Falklind. Foto: Privat
Tonfiskjakten kan börja – Falklind står beredd

En av årets stora begivenheter på Västkusten är märkningen av blåfenad tonfisk. För fjärde året i rad ska SLU tillsammans med flera fisketeam fånga, märka och utrusta tonfiskar med sändare.

Det är många som sitter och detaljstuderar väderprognoserna nu, eftersom det krävs rätt förhållanden för att tampas med tonfisk. Startskottet sker under onsdagen, men det hela kan mycket väl få flyttas fram med tanke på vindarna som härjar i området. SLU har i år tillstånd att märka 100 blåfenade tonfiskar, och det är 45 team som deltar i projektet. 

HOPPAS PÅ LÄCKRA BILDER
En av dem som sitter beredd med redskapen är Fiskejournalens medarbetare Martin Falklind. I hans fall är det dock kamera som utgör utrustningen, eftersom han ska försöka få material till sin trilogi om Sveriges fiskar och vattenmiljöer.
– Vinden måste mojna för att det ska bli filmbart. Hur som helst, bara vetskapen att de har återkommit till våra farvatten gör mig glad, berättar Martin Falklind.

Vad vore då hans drömbilder/sekvenser?
– Det vore slowmotionbilder när tonfisken jagar ytligt i grupp efter näbbgädda och markill, mitt emellan Danmark och Sverige. Allt är förberett, men det är en svår filmutmaning.

Andreas Sundelöf, forskare vid SLU, berättar vilka deras förhoppningar är:
– Vi har bara skrapat på ytan ännu. Nu vill vi få en mer detaljerad bild av när, var och varför de gör sina val. Det finns historiska uppgifter om att blåfenade tonfiskar simmat söderut längs Afrikas och Sydamerikas kuster. Det har vi inte sett ännu. Men vem vet? Det är märkvärdiga fiskar det här, säger Andreas Sundelöf i ett pressmeddelande.

Relaterad nyhet från din region
38 sekunder sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta