Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Torneälven älvräddad

Det blir inget försökskraftverk i Torne älv. Efter en kraftfull insats från Älvräddarna har projektansvariga gjort helt om och säger nu att den bästa placeringen av kraftverket är vid Taipale i Sangisälven.
Det var i augusti som Älvräddarna uppmärksammade att Luleå Tekniska Universitet fått tillstånd att uppföra ett försökskraftverk för småskalig vattenkraft i Kukkolaforsen i Torne älv. Torne älv är visserligen en så kallad nationalälv och skyddat mot utbyggnad, men detta hade man kringgått genom att gränsälvskommissionen gett tillstånd. En av de sista åtgärderna från kommissionen, som nu avvecklas.
– Vi är i grunden positiva till försöken att göra den småskaliga vattenkraften mera miljöanpassad. Det behövs, eftersom det finns många små vattenkraftverk i Sverige som behöver åtgärdas, säger Älvräddarnas  ordförande Christer Borg och fortsätter:

– Det vi vände oss mot var tanken att placera försökskraftverket i den skyddade nationalälven. Nu har projektledningen förklarat att Sangisälven hela tiden funnits med som alternativ. Att placera kraftverket i Torneälven tycks mest ha varit en prestigefråga för lokala politiker i Haparanda.
Borg är fortsatt mycket kritisk mot Haparandapolitikerna som ifrågasatt Älvräddarnas rätt att ta kontakt med de olika intressenterna och diskutera frågan. Man kan ju undra lite över deras demokratisyn.
Svenne Andersson

Nationalklenoden Kukkolaforsen får fortsätta att sjunga sin brusande sång. Det blir inget försökskraftverk i Torneälven. (Foto: Urpo Taskinen)


Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta