Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Torneälvens laxar räknas

Med hjälp av ett speciellt ekolod räknas de uppvandrande laxarna i Torneälven. I fjol passerade ungefär 35 000 leklaxar – i år hoppas man på ännu fler.
Den stora fiskräkningen genomförs av Fiskeriverket i samarbete med Vilt- och Fiskeriforskningsinstitutet i Finland. För att kunna genomföra räkningen har man installerat ett så kallat Didson-ekolod som kan ge en bild av en lax på 100 meters avstånd.
Målet är att få ett biologiskt hållbart laxbestånd i Torneälven – Östersjön viktigaste laxälv. Enligt ett nytt fördrag mellan Finland och Sverige ska man varje år kontrollera beståndet för att kunna anpassa fiskereglerna efter vad det tål.

Ekolodsräknaren har placerats vid Kattilakoski, cirka 100 kilometer från älvmynningen. Här är älvfåran ganska jämn och älvbredden påverkas inte speciellt mycket av olika vattenstånd i älven.
Du kan läsa mera i Fiskeriverkets webbtidning Sött o Salt.
Svenne Andersson

Hur många stora leklaxar vandrar upp? En fråga som ska besvaras vid den stora fiskräkningen i Torneälven.

Hur många stora leklaxar vandrar upp? En fråga som ska besvaras vid den stora fiskräkningen i Torneälven.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fler sidofåror och andra fiskevårdsåtgärder är på gång i Mörrumsån. Här en sidofåra från Vittskövle. Foto: Martin Johansson
Mer pengar till Mörrumsån – detta ska åtgärdas först

Miljonerna regnar nu över sju vattensystem i södra Sverige. Det handlar om ett av Europas största vattenvårdsprojekt, Life Connects, som har sjösatts. Näst på tur är Mörrumsån, som ska rustas upp för de välkomna slantarna.

Det är Mörrums Kronolaxfiske som meddelar att de kan sätta igång med ett omfattande vattenvårds- och restaureringsarbete, efter att ha vunnit en upphandling hos Sportfiskarna inom Life Connects.
Delprojektet omfattar 1,5 miljoner, och är alltså en del projektet med syfte att förbättra ekosystemet i sju sydsvenska vattendrag. Totalt är denna satsning på 100 miljoner kronor.

Vi är förstås nyfikna på vad som har högst prioritet i Mörrumsån, och frågan går till fiskevårdsarbetaren Martin Johansson.
– Högst på prioriteringslistan är en lång sidofåra och kvillområde i Vittskövle, berättar Martin för Fiskejournalen.

Han berättar att det har försvunnit flera livsmiljöer genom årens lopp, och att några av dessa nu kan återställas tack vare projektet. Här kan ni se ett inslag om detta i SVT, och här kan ni läsa mer om Life Connects och vilka fler vatten som omfattas.

Du kanske även gillar detta