[/caption] " /> Torrläggning blir hovrättssak | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Torrläggning blir hovrättssak

Gävle tingsrätt menade att personalen på Nilssons Kraft i flera fall handlat med ”likgiltighetsuppsåt”. Trots att personalen var medveten om skador på miljön och vad tillstånden krävde, gjordes inget åt situationen. Nu överklagar man domen till hovrätten. (Foto: Göran Johansson)

Nilssons kraft har tidigare fällts för miljöbrott i tingsrätten. Man fick då en företagsbot på 450 000 kronor. Enligt tidningen Gävle dagblad överklagar företaget nu till hovrätten.
Torrläggningen av Gavleån den 12 juli 2010 blir nu ett fall för hovrätten. Det var när Nilssons kraft, trots att vattenföringen i ån var för låg, körde Strömsborgs kraftverk man blev åtalad och fälld i tingsrätten. En företagsbot på 450 000 klubbades, men nu väljer Nilssons kraft att överklaga till hovrätten för nedre Norrland som beviljat prövningstillstånd. Tidpunkten för rättegången är ännu inte fastställt.
Fiskejournalen kommer att rapportera när dom fallit.
Läs tidigare notiser om Nilssons kraft.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta