[/caption] " /> Torsk i bur | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Torsk i bur

Carapax deltar i ett EU-projekt för att ta fram sälsäkra torskburar, som ska ge en lönsamt och ekologiskt hållbart för kustfiske.

Burfiske efter torsk är framtiden för ett ekologiskt och lönsamt kustfiske. Det menar företaget Carapax i Lysekil, som utvecklat en torskbur som minskar bifångsterna. Nu kan man se den på Havets hus nya utställning om burfiske.
Olika typer av fiskmetoder har olika stor påverkan på havsmiljön. Företaget Carapax menar att burfiske tillhör de mer ekologiska metoderna. Den är selektiv, har liten påverkan på bottenfaunan samt att den har låg bränsleförbrukning i jämförelse med många andra fiskmetoder, säger man i ett pressmeddelande.
Just nu visar Havets hus i Lysekil en utställning med namnet ”Torsk i bur”.
Läs mer här.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta