Torsk på debatt

På torsdagskvällen debatterades EU:s fiskepolitik i Göteborg. Enigheten om att överfisket är det viktigaste problemet var stor – även om yrkesfiskarna vägrar gå hela vägen och i stället kommer med förklaringar som mer påminner om folktro än om vetenskap.
Det var en imponerade skara som äntrade scenen när EU-parlamentets Informationskontor bjöd in till debatt. Mest namnkunnig var EU-parlamentarikern, journalisten och författaren Isabella Lövin. Hon mötte Lars Tysklind, Folkpartiet, yrkesfiskarnas ordförande Henrik Svenberg, Boel Lanne från Naturskyddsföreningen i Bohuslän och Franz Lamplmair från EU-kommissionens fiskeridirektorat.
Isabella Lövin pratade om en framtid där fisken i havet försvunnit och ersatts av maneter och alger. Yrkesfiskarnas Henrik Svenberg menade att situationen var ”bekymmersam”, men att det fortfarande är gott om fisk i havet. Han ansåg att fisken simmat ut från land och numera finns på 80 till 240 famnars djup. Forskarna delar inte riktigt den bilden, vilket Isabella Lövin var snabb med att påpeka.
Uppfattningen att åtgärder måste vidtas för att rädda våra fiskbestånd delades dock av alla. I framtiden kommer fisket inom EU ingå i en mer övergripande förvaltning av den marina resursen. Sportfiskarna i Europa är en stor och växande grupp som man på EU:s Fiskeridirektorat ser som allt viktigare aktör i framtiden. Franz Lamplmair pratade bland annat om den stora utvecklingspotential som sportfisket har som upplevelsebaserad näring med mycket liten påverkan på miljö och fiskbestånd.
Anders Nicander

Debatten var stundtals het. Här ser vi några av huvudkombattanterna: Isabella Lövin, Lars Tysklind och Henrik Svedberg.

Debatten var stundtals het. Här ser vi några av huvudkombattanterna: Isabella Lövin, Lars Tysklind och Henrik Svenberg.

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...