Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Torsk på debatt

På torsdagskvällen debatterades EU:s fiskepolitik i Göteborg. Enigheten om att överfisket är det viktigaste problemet var stor – även om yrkesfiskarna vägrar gå hela vägen och i stället kommer med förklaringar som mer påminner om folktro än om vetenskap.
Det var en imponerade skara som äntrade scenen när EU-parlamentets Informationskontor bjöd in till debatt. Mest namnkunnig var EU-parlamentarikern, journalisten och författaren Isabella Lövin. Hon mötte Lars Tysklind, Folkpartiet, yrkesfiskarnas ordförande Henrik Svenberg, Boel Lanne från Naturskyddsföreningen i Bohuslän och Franz Lamplmair från EU-kommissionens fiskeridirektorat.
Isabella Lövin pratade om en framtid där fisken i havet försvunnit och ersatts av maneter och alger. Yrkesfiskarnas Henrik Svenberg menade att situationen var ”bekymmersam”, men att det fortfarande är gott om fisk i havet. Han ansåg att fisken simmat ut från land och numera finns på 80 till 240 famnars djup. Forskarna delar inte riktigt den bilden, vilket Isabella Lövin var snabb med att påpeka.

Uppfattningen att åtgärder måste vidtas för att rädda våra fiskbestånd delades dock av alla. I framtiden kommer fisket inom EU ingå i en mer övergripande förvaltning av den marina resursen. Sportfiskarna i Europa är en stor och växande grupp som man på EU:s Fiskeridirektorat ser som allt viktigare aktör i framtiden. Franz Lamplmair pratade bland annat om den stora utvecklingspotential som sportfisket har som upplevelsebaserad näring med mycket liten påverkan på miljö och fiskbestånd.
Anders Nicander

Debatten var stundtals het. Här ser vi några av huvudkombattanterna: Isabella Lövin, Lars Tysklind och Henrik Svedberg.

Debatten var stundtals het. Här ser vi några av huvudkombattanterna: Isabella Lövin, Lars Tysklind och Henrik Svenberg.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta